A Reuters elemezte az FTX kriptotőzsde kódját. A programozói kommentekből egyértelműen kiderült: a cég vezetése saját zsebre dolgozott.

Titokban úgy módosította az FTX kriptotőzsde főmérnöke a kereskedelmi platform kódját, hogy az Alameda Research, az FTX alapító-vezérigazgatójának, Sam Bankman-Friednek a saját kriptós befektető cége, korlátok nélkül és észrevétlenül használhassa a platform ügyfeleinek pénzét.

Mindezt a Reuters derítette ki, amelynek munkatársai átvizsgálták a tőzsdeplatform kódját, és megtalálták Nishad Singh főmérnök  (hivatalos titulusa: mérnökigazgató) módosítását, amelyhez egy sor olyan komment tartozott, amelyből az derül ki, hogy kódrészlet kifejezetten egy "Alameda-kivétel".

A módosítás lehetővé tette, hogy az Alameda bármikor felvehessen bármekkora hitelt az FTX-től függetlenül attól, hogy mekkora fedezetet tud felmutatni. A Reuters szerint ez a kódrészlet az egyik, amiért a SEC, azaz az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet már csalással vádolja Bankman-Friedet, akit hétfőn le is tartóztattak. A SEC szerint a Bankman-Fried által 2020 augusztusában elrendelt módosítás révén az Alameda gyakorlatilag korlátlan hitelkerettel rendelkezett, amit rendesen ki is használt. A dollármilliárdokat az ügyfelei betétei biztosították.

A pénzt az Alameda pedig okosan felhasználta: jutott kockázati befektetésekre, luxusingatlanokra, sportszponzorációra és politikai adományokra egyaránt.

Másik kezével is belenyúlt a mézes bödönbe

A kód módosításáról csak néhány beavatott felső vezető tudott az FTX-nél és az Alamedánál. A napi munkát végző alkalmazottak még a kereskedési folyamatokat mutató dashboardon sem látták, ha az Alameda kivonta az ügyfelek pénzeszközeit. Az ilyen "hiteleket" egyszerűen kivették az egyenletből.

De ez csak az egyik módszer volt, amellyel a SEC szerint az ügyfelek befektetéseit az Alamedához irányították. A kódmódosítás a kriptopénzekre vonatkozott, de volt módszer a fiat pénzek lenyúlására is. Az FTX ügyfelei több mint 8 milliárd dollárnyi összeget állomásoztattak az FTX-nél hagyományos valutában olyan számlákon, amiket valójában az Alameda ellenőrzött. Arról, hogy ezekhez a számlákhoz Bankman-Fried saját befektető cégének is hozzáférése van, a bennfenteseken kívül nem tudott senki, legfőképpen a betéttulajdonosok nem.

A kriptovilág rejtett csontvázai tavasszal kezdtek előbukkanni. Májusban a teraUSD és a luna – két ún. stablecoin – volt az első figyelmeztető jel, hogy valami nagy vihar készülődik. És valóban: az első nagy csőd magával rántotta az egyik legnagyobb kriptovalutás befektetési szolgáltatót, a Celsius Networköt, a már tőzsdei cégként, tehát többé-kevésbé transzparensen működő Coinbase értéke pedig pillanatok alatt töredékére zsugorodott. Eközben Bankman-Fried úgy tett, mintha az FTX-ig nem érhetnének el a hullámok, de az eddigi információk szerint már bőven dolgozott a pénzek kimentésén. Mint egy igazi pilótajátékos...

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.