Az ötlet hajmeresztőnek tűnhet, de az internet adatátviteli korlátai miatt mégis szükség van az offline szolgáltatásra.
Hirdetés
 

Már az Amazon Web Service keretében közelmúltban bejelentett adatelemzési szolgáltatások esélyeit vizsgálva is több szakértő megjegyezte: kulcskérdés, hogy hogyan jutnak gyorsan az egyre nagyobb tömegben előálló adatok az AWS-be. A The Wall Street Journal már akkor utalt egy olyan szolgáltatásra, amely offline adattárolókon juttatná el az Amazon felhőjébe és viszont a vállalati adatokat. A sajátos szolgáltatást aztán be is jelentették a re:Invent konferencián. Azaz az Amazon elkészítette az első ipari méretű mobil racket, és bekötötte vele a közutakat a felhős infrastruktúrába.

Extrém körülményekre tervezték

Az Amazon S3-hoz (Simple Storage Service) kínált, Snowballnak nevezett tároló berendezés lényegében egy appliance. Kapacitása 50 terabájt – egyelőre nincs is más kapacitású változat –, és majdnem mindent kibír: a szélsőséges időjárási körülményeknek és az extrém nehézségi gyorsulásnak is ellenáll: az Amazon szerint a kompakt berendezés simán kibír 6g gyorsulást, azaz még egy olyan erőhatást is, amikor a közel 23 kg tömegű készülékre közel 140 kg nehezedik. (Összehasonlításképpen: egy F1-es pilótára 4-5g terhelés nehezedik, amikor 20-ról teljes fékezéssel megáll, egy vadászgép pilótájára pedig egy manővernél akár 10-12g is hathat, azaz mintha saját tömegének 10-12-szerese nyomná össze.)

A tárolónak van saját tápellátása, egy beépített 10 Gbites hálózati csatolója, a kezelőfelülete pedig egy kisebb E Ink kijelző. Az ellenálló, a fizikai behatolástól is védő borításnak köszönhetően nem kell csomagolni, és ha nem is könnyű, de egy ember is el tudja vinni.

Az adatokat AES-256-os titkosítás védi. De mivel minden tároló az Amazon tulajdona, és az egyes készülékeket nem rendelik hozzá dedikáltan egy-egy ügyfélhez, ezért az Amazon minden szállítás után elvégez egy teljes, visszaállíthatatlan adadttörlést.

A beüzemelés egyszerű. Csatlakoztatni kell a hálózathoz, be kell állítani az IP-címet, telepíteni kell a Snowball kliensprogramot, és meg kell adni egy 25 karakteres biztonsági kódot, és máris mehet a munka.

Amikor a kerülőút a rövidebb az egyenesnél

A tárolóért 200 dollárt kell fizetni. A felhasználónak 10 napja van arra, hogy megtöltse adatokkal az 50 terabájtnyi kapacitást. Utána napi 15 dollár a felár. Ez természetesen csak a berendezés használatának az ára, amihez még jön a szállítási költség, amit meg a szállítási mód és a távolság befolyásol.

És hogy miért kell ez a kerülőút az adatoknak? Mert gyorsabb, mint az egyenes. Egy 100 Mbites kapcsolaton másodpercenként 12,5 megabájt adatot lehet feltölteni, a Snowball hálózati csatlakozójával ennek ezerszeresét, azaz 12,5 gigabájtot. Azaz 50 terát a neten keresztül több mint 46 nap alatt lehetne feltölteni az S3-ba, míg a Snowballra ugyanez mintegy fél nap alatt felmegy. És onnan már minden csak a szállítási csatornán múlik.

A közúti adatátvitel egyelőre csak két amerikai régióban érhető el, de az Amazon ígérete szerint folyamatosan terjeszti ki más régiókra is. Egyelőre csak az adatközpont felé lehet szállítani az adatokat, de a fordított irányt is bevezetik majd. Akkor azonban a 200 dolláros alapdíj mellett már az adatmennyiség után is kell majd fizetni.

Cloud & big data

Újabb robotflotta vág bele az ételszállításba

A Rev-1 névre keresztelt járgány három kerekével, méretével és közlekedési szokásaival hoz némi színt az egyre sűrűbb mezőnyben.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.