A témát vizsgáló kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy felhasználók döntéseinek figyelmen kívül hagyása nem csak gyakori, de nem is igazán jár semmilyen következménnyel.

Bár minden webhelyen kötelező lehetőséget biztosítani a látogatóiknak, hogy leiratkozzanak az ottani adatgyűjtésről, egy február végén közzétett kutatás is igazolja, hogy ez nem mindig működik a gyakorlatban. A lapok tehát akkor is gyűjtik, feldolgozzák és megosztják a felhasználók adatait, ha azok már éltek a leiratkozás lehetőségével, de annak eredményéről nyilvánvalóan nem győződhettek meg. A texasi és washingtoni egyetemi kutatók szerint több prominens hirdető esetében is felmerül a GDPR és a CCPA (az európai vagy az amerikai adatvédelmi szabályok) megsértése, miután kidolgoztak egy módszert a leiratkozási megfelelőség ellenőrzésére.

Az említett jogi keretek megkövetelik, hogy az oldalak és a kapcsolódó harmadik felek hozzájárulást kérjenek a személyes adatok gyűjtése és feldolgozása előtt, a szabályos eljárásokat pedig már úgynevezett hozzájáruláskezelési platformok (CMP) is segíthetik az adott országok törvényeihez igazodva. A fenti anyagból azonban kiderül, hogy ezek a platformok nem feltétlenül garatálják a megfelelést, vagyis az opt-out ebben az esetben nem sokban különbözik a webes böngészőkből ismer követéstiltás (do not track) specifikációtól: a felhasználó úgy nyilvánítja ki a preferenciáját, hogy annak figyelmen kívül hagyása nem igazán jár bármiféle következménnyel.

Így nem sokat ér a szabályozás

A The Register összeállítása alapján 50 olyan népszerű webhelyet vizsgáltak meg különböző területeken, amelyik a CMP-ket használó leiratkozás mellett a Prebid header bidding automatizált hirdetési technikáját is támogatja. A kapcsolódó ügyféloldali tranzakciók elemzéséből kiderült, hogy a leiratkozás az adathasználat, az ügyféloldali adatmegosztás és a szerveroldali adatmegosztás tekintetében sem csökkentette egy üres böngészőprofil szintjére a felhasználók érdeklődése szerinti megjelenítési ajánlatokat, vagyis adataikat annak ellenére felhasználják a megcélzásukhoz, a szabályozás adta lehetőségükkel élve jelezték a kilépési szándékukat.

Miután az opt-in és az opt-out eredményeket statisztikailag hasonlónak értékelték, a kutatók megállapították, hogy a felhasználók jelzéseinek nem igazán van hatása az adatok feldolgozására és eladására. Az értékelésben megjegyzik, hogy egyes CMP-k a többinél hatékonyabban közvetítik a felhasználói döntéseket, de a kutatás eredményei így is komolyan kétségbe vonják a magánélet védelmét célzó szabályozás hatékonyságát. A netezőknek ugyanis a mai napig érdemes olyan alternatív adatvédelmi eszközökre hagyatkozniuk, mint a hirdetéseket és nyomkövető kódokat (tracker) blokkoló bővítmények vagy az adatvédelemre fókuszáló böngészők.

Biztonság

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.