A keresőóriás felvásárolta az AppSheet no-code fejlesztőplatformot.

Felvásárlással bővíti fejlesztőkészlet-kínálatát a Google: megszerezte a nyolc éve alapított AppSheet nevű startupot, amely kódmentes mobilapp-fejlesztői platformot kínál olyan fejlesztőknek, akik semmilyen vagy csak alacsony szintű kódolói tudással rendelkeznek.

A Google-nek van már hasonló eszköze. Élesben 2018-ban indította útjára a G Suite-en belül az ún. low-coding fejlesztőközét, az App Makert. A drag-and-drop felhasználói felületen sablonokkal és deklaratív adatmodellezéssel dolgozó fejlesztőeszköz azonban csak a G Suite Business, Enterprise és for Education kiadásához érhető el.

Nagy cégek is használják

Az AppSheet platformján mobil appok készíthetők, és túllépve az App Maker lehetőségein lényegében a kódírás teljes kiküszöbölésével. A 2012-ben alapított startup platformja élesben 2015-ben indult el. Azóta nagyon komoly ügyfélkört építettek ki. Olyan világcégeknél is használják mint a Pepsi, a Toyota vagy a Whirlpool.

A low-coding és no-coding platformok egyre népszerűbbek, nem függetlenül a fejlesztési és üzemeltetési folyamatok összehangolását célzó DevOps szemlélet és a rugalmasabb üzletialkalmazás-fejlesztést ígérő agilis módszertan térnyerésétől (a témáról itt írtunk bővebben). Ezeknek az eszközöknek a birtokában ugyanis az üzleti oldal képviselői – az ún. citizen developerek – az üzleti logika mentén rakhatnak össze alkalmazásokat anélkül, hogy akár egyetlen kódsort is kellene írniuk. Lényegében egy üzleti folyamatot állítanak össze modulokból grafikus felületen, amiből a platform automatikusan elkészíti az algoritmust, valamint a futó programot. Ez még akkor is felgyorsítja a belső alkalmazásfejlesztést, ha a végső változat létrehozásához valamiért be kell vonni szakértő fejlesztőket.

Az AppSheet platform nagy előnye a rugalmasság. A cég ugyanis a kezdetektől arra törekedett, hogy a lehető legszélesebb integrációs lehetőséget biztosítsa. Amellett, hogy iOS-re és Androidra is lehet vele fejleszteni, integrálható a Google Cloudon keresztül a Google Sheetsszel vagy a Google Formsszal éppúgy, mint a Microsoft Office 365-tel, de összekapcsolható többek között AWS DynamoDB-vel, Salesforce-szal, a Boxszal vagy a Dropboxszal is.

Az AppSheet a felvásárlási folyamat lezárása után a Google Cloud szervezetébe integrálódik. A Google tervei szerint azonban továbbra is támogatja a külső szolgáltatásokat és platformokat. Az eddigi ügyfelek tehát lényegében változatlan módon használhatják tovább a platformot.

A Google közleménye úgy fogalmaz, hogy az AppSheet megszerzése újabb fontos lépés a vállalat felhős stratégiájának építésében. A kód nélküli appfejlesztés szervesen illeszkedik a a vállalat felhős filozófiájába, melynek fontos eleme a munkafolyamat-automatizálás, az alkalmazásintegráció és az API-menedzsment.

Így életképesebb lesz

Az AppSheet a felvásárlásig 18,5 millió dollár tőkét vont be. A legjelentősebb befektetést tavaly áprilisban kapta, 15 millió dollárt, akkor 60 millió dollár körülire becsülték az értékét. A cégnek jelenleg 14 alkalmazottja van, becsült éves bevétele a Crunchabse adatai szerint nem érte el az 5 millió dollárt.

A felvásárlással azonban új piacok nyílhatnak meg a platform előtt. Az AppSheet vezetője, Praveen Seshadri azt írta a felvásárlás kapcsán, hogy a Google Cloudon keresztül olyan területekre is betörhetnek, mint a pénzügyi szolgáltatások piaca, a kiskereskedelem vagy a média.

Cloud & big data

20 dollárba kerülne lelőni az összes hallgatózó mikrofont

Amerikai egyetemi kutatók fejlesztettek ki egy olcsón gyártható, karkötőre emlékeztető szerkezetet, amely összezavarja a viselője környezetében működő mikrofonokat.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.