A keresőóriás felvásárolta az AppSheet no-code fejlesztőplatformot.

Felvásárlással bővíti fejlesztőkészlet-kínálatát a Google: megszerezte a nyolc éve alapított AppSheet nevű startupot, amely kódmentes mobilapp-fejlesztői platformot kínál olyan fejlesztőknek, akik semmilyen vagy csak alacsony szintű kódolói tudással rendelkeznek.

A Google-nek van már hasonló eszköze. Élesben 2018-ban indította útjára a G Suite-en belül az ún. low-coding fejlesztőközét, az App Makert. A drag-and-drop felhasználói felületen sablonokkal és deklaratív adatmodellezéssel dolgozó fejlesztőeszköz azonban csak a G Suite Business, Enterprise és for Education kiadásához érhető el.

Nagy cégek is használják

Az AppSheet platformján mobil appok készíthetők, és túllépve az App Maker lehetőségein lényegében a kódírás teljes kiküszöbölésével. A 2012-ben alapított startup platformja élesben 2015-ben indult el. Azóta nagyon komoly ügyfélkört építettek ki. Olyan világcégeknél is használják mint a Pepsi, a Toyota vagy a Whirlpool.

A low-coding és no-coding platformok egyre népszerűbbek, nem függetlenül a fejlesztési és üzemeltetési folyamatok összehangolását célzó DevOps szemlélet és a rugalmasabb üzletialkalmazás-fejlesztést ígérő agilis módszertan térnyerésétől (a témáról itt írtunk bővebben). Ezeknek az eszközöknek a birtokában ugyanis az üzleti oldal képviselői – az ún. citizen developerek – az üzleti logika mentén rakhatnak össze alkalmazásokat anélkül, hogy akár egyetlen kódsort is kellene írniuk. Lényegében egy üzleti folyamatot állítanak össze modulokból grafikus felületen, amiből a platform automatikusan elkészíti az algoritmust, valamint a futó programot. Ez még akkor is felgyorsítja a belső alkalmazásfejlesztést, ha a végső változat létrehozásához valamiért be kell vonni szakértő fejlesztőket.

Az AppSheet platform nagy előnye a rugalmasság. A cég ugyanis a kezdetektől arra törekedett, hogy a lehető legszélesebb integrációs lehetőséget biztosítsa. Amellett, hogy iOS-re és Androidra is lehet vele fejleszteni, integrálható a Google Cloudon keresztül a Google Sheetsszel vagy a Google Formsszal éppúgy, mint a Microsoft Office 365-tel, de összekapcsolható többek között AWS DynamoDB-vel, Salesforce-szal, a Boxszal vagy a Dropboxszal is.

Az AppSheet a felvásárlási folyamat lezárása után a Google Cloud szervezetébe integrálódik. A Google tervei szerint azonban továbbra is támogatja a külső szolgáltatásokat és platformokat. Az eddigi ügyfelek tehát lényegében változatlan módon használhatják tovább a platformot.

A Google közleménye úgy fogalmaz, hogy az AppSheet megszerzése újabb fontos lépés a vállalat felhős stratégiájának építésében. A kód nélküli appfejlesztés szervesen illeszkedik a a vállalat felhős filozófiájába, melynek fontos eleme a munkafolyamat-automatizálás, az alkalmazásintegráció és az API-menedzsment.

Így életképesebb lesz

Az AppSheet a felvásárlásig 18,5 millió dollár tőkét vont be. A legjelentősebb befektetést tavaly áprilisban kapta, 15 millió dollárt, akkor 60 millió dollár körülire becsülték az értékét. A cégnek jelenleg 14 alkalmazottja van, becsült éves bevétele a Crunchabse adatai szerint nem érte el az 5 millió dollárt.

A felvásárlással azonban új piacok nyílhatnak meg a platform előtt. Az AppSheet vezetője, Praveen Seshadri azt írta a felvásárlás kapcsán, hogy a Google Cloudon keresztül olyan területekre is betörhetnek, mint a pénzügyi szolgáltatások piaca, a kiskereskedelem vagy a média.

Cloud & big data

S&P 5 lehetne az S&P 500 index új neve

Az Apple, a Microsoft, az Amazon, az Alphabet (Google) és a Facebook együttesen már a teljes S&P 500-as index értékének majdnem ötödét adja.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

Sokakban van valami zsigeri félelem az online adatmentéssel és –helyreállítással szemben. Cikkünkből kiderül, mennyire jogosak ezek az aggodalmak.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.