Ez a low-code alkalmazásfejlesztés google-ös koncepciója: egyszerű célalkalmazások egérrel összekattintgatva.
Hirdetés
 

Mostantól a Business és Enterprise G Suite-csomagot használó ügyfelek mindegyike használhatja a mintegy másfél éve elindított App Makert, amellyel sablonokból, minimális kódolással lehet egyszerű vállalati célalkalmazásokat építeni. A szolgáltatást ez idő alatt is használhatta néhány kiemelt ügyfél az Early Adopter Program keretében, tapasztalataik alapján finomították a rendszert.

A Google azzal próbálja eladni az App Makert, hogy a szolgáltatás lényegében néhány kattintásra egyszerűsíti az alkalmazásfejlesztést, és így a vállalaton belül dolgozó csapatok is saját kezükbe vehetik a folyamatok hatékonyságának növelését, és nem kell az IT-ra várniuk.

Látványos számok

A Google szerint ugyanis hetente (!) közel egy munkanapnyi (7,5 óra) időt lehetne megtakarítani alkalmazottanként azzal, ha a munkafolyamatba illeszkedő egyedi mobilalkalmazásokat használnának.

Ezzel azonban kevesen élnek. A fejlesztés ugyanis rendszerint költséges: idő- és erőforrás-igényes. Amikor az IT-nak az ügyfélkezelő (CRM), vállalatirányítási (ERP) vagy az ellátásilánc-menedzsment (SCM) rendszerekre kell koncentrálnia – és a vállalatok többségénél ezek a prioritások –, akkor érthető, hogy a hangsúly is inkább ezek biztonságos üzemeltetésén van, és nem az apró-cseprő egyedi igények kielégítésén. Utóbbiakra ugyanis alapesetben ugyanúgy projektet kell indítani annak minden nehézségével, mint egy nagyobb volumenű, a vállalat alaptevékenységét valóban befolyásoló probléma megoldására.

Az App Makerrel viszont kikerülhető a bonyolult procedúra, még a fejlesztők (akár külsők, akár belsők) is kihagyhatók ebből a folyamatból, és a cégen belül dolgozó csapatok összerakhatnak maguknak napi munkájukat segítő egyszerű alkalmazásokat.

Mélyen integrálódik a G Suitbe

A felhasználók egy drag-and-drop tervezőfelületen dolgozhatnak. Munkájukat – ahogy minden ilyen szolgáltatásnál – sémák és példaappok segítik, de akár azokat is átalakíthatják saját igényeikhez.

Az alap, hogy az App Maker összekapcsolható a G Suite egyéb alkalmazásaival, például a Gmaillel, a Sheetsszel vagy a naptárral, de az Apps Script segítségével mintegy negyven további Google-szolgáltatás kapcsolható be az alkalmazásokba, sőt harmadik féltől származók is amennyiben rendelkeznek JDBC- (Java Database Connectivity) és REST-támogatással (REpresentational State Transfer). Ez biztosítja a BYODB (Bring Your Own Database) lehetőségét is, azaz a készülő appok összekapcsolhatók saját adatbázisokkal JDBC vagy REST API segítségével.

App Maker egyébként már támogatja a Cloud SQL-t is.

Kordában kell tartani az appkészítési hevületet

A lehetőség kiváló, azonban nagy a veszélye a shadow IT kontrollálhatatlan terjedésének. Az árnyékinformatika burjánzása már évek óta napirenden lévő probléma. Épp az App Makerhez hasonló felhőszolgáltatások azok, amelyek komoly feladat elő állítják az IT-irányítást. Itt annyiban korlátoz a Google, hogy a felügyeletet (pontosabban annak lehetőségét) a G Suite adminisztrátorok kezébe adja. Ők oszthatják ki az egyes munkacsoportok által létrehozott appokhoz a jogosultságokat, és ellenőrizhetik a használati statisztikákat is, amikből kiderül, ha valamelyik app teljesen fölösleges.

A Google nincs egyedül azzal az elképzelésével, hogy a vállalati alkalmazásfejlesztést közelebb vigye a felhasználás helyéhez, ami így sokkal gyorsabban elkészülhet, mert nem igényel dedikált fejlesztői kapacitást. Egy neves amerikai befektetési guru, Jesus Rodriguez már 2016-ban arról írt, hogy ez az egyik olyan trend a nagyvállalati IT-ban, amely néhány éves távlatban meghatározza a CIO-k feladatait.

Több fejlesztőcég is előállt hasonló termékkel. Ilyen például a Microsoft PowerApps, de a Salesforce Lightningot is ilyen logikával indították el.

Magyarországon is indultak hasonló kezdeményezések. Az Oriana 2012-ben indította el az Effector Platform fejlesztését, amely 2016-ban jutott el arra a szintre, hogy akár az üzleti oldalon dolgozó alkalmazottak-vezetők is össze tudjanak állítani benne egyszerűbb alkalmazásokat. A szintén magyar fejlesztésű Karma Platform pedig Excel-specifikus alkalmazás, ám mindenféle programozói ismeret nélkül lehet benne Excelre épülő egyszerűbb üzleti alkalmazásokat készíteni.

Cloud & big data

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.