Az Environmental Intelligence Suite mesterséges intelligenciája többek között időjárási adatok és kockázatelemzés segítségével tippeli meg, milyen gondokat okozhat a Föld változó klímája.

A világon egyre kevesebben vannak azok, akik szerint a klímaváltozással kapcsolatban "nincs itt semmi látnivaló". A kormányok mellett a vállalati szféra is egyre többet foglalkozik a kérdéssel. És ezt nem csak azért lehet, érdemes tenni, mert fokozatosan szélesedik a környezettudatos fogyasztói tábor, hanem azért is, mert a hektikusabbá váló környezeti hatások közvetlen befolyással lehetnek az üzlet működésre. Elég csak a szélsőséges időjárási jelenségek okozta logisztikai problémákra, vagy a nem várt keresletingadozásra gondolni. 

Intelligens időjós

Az IBM igyekszik szállítói oldalról lefedni azt a ma még valószínűleg kevés helyen felismert vállalati igényt, miszerint jó lenne rövidebb és hosszabb időtávon is pontosabb képet kapni arról, miként változik környezetünk. Az Environmental Intelligence Suite elindításával a cég egy olyan szerteágazó, mesterséges intelligenciára támaszkodó szoftverplatformot kínál, amely az ígéretek szerint alkalmas lehet arra, hogy megfelelő előrejelzéseket, adatokat adjon a szükséges üzleti döntések meghozatalához .

A szolgáltatás a vállalat meglévő időjárási adataira és az IBM Research által kifejlesztett technológiákra támaszkodik. API-k, irányítópultok, térképek és riasztások segítségével a platform ajánlásokat fogalmaz meg az azonnali cselekvést igénylő problémákra, illetve segíti a hosszú távú tervezést és a stratégiaalkotás folyamatát - ígéri az IBM.

A platform jól jöhet az éghajlat- és adattudósok számára is, akik így elemezhetik a környezeti adatkészleteket, és új éghajlatkockázat-modellezési keretrendszer segítségével készíthetnek előrejelzéseket a jövőbeli tűz- és árvízkockázatokról. A csomag részét képezik a természetes nyelvi feldolgozási és automatizálási funkciók is, amelyek célja a szén-dioxid-kibocsátás becslése és a csökkentési lehetőségek azonosítása.

Remények szerint a platform segíthet a vállalatoknak pontosan felmérni tevékenységük ökológiai hatásait, ezek alapján pedig megbízható jelentések készíthetők az ilyesmire egyre érzékenyebb kormányzati szervek, illetékes szabályozó hatóságok számára.

Sokakat vonzanak a sötét fellegek

Az IBM nem tegnap kezdett foglalkozni az időjárás és a technológia kapcsolatával. A cégnek erre 2016 óta dedikált leányvállalata is van. A beszédes nevű The Weather Company keretein belül folyó munkáról mi is megemlékeztünk korábban. A pontos, akár szuperlokális időjárás-jelentések elkészítése mellett azonban ma már legalább annyira fontossá váltak az egyének és szervezetek bolygónkra gyakorolt hatását vizsgáló, mérő megoldások.

Utóbbiban pedig az IBM mellett több más nagy informatikai óriás is meglátta a potenciális üzletet. Ez egyébként nem meglepetés, hiszen becslések szerint 2030-ra a károsanyag-kibocsátás mérő, menedzselő szoftverek piaca eléri a 43,6 milliárd dollárt. Nemrégiben a Microsoft jelentette be Cloud for Sustainability megoldását, amely a szén-dioxid-kibocsátást próbálja mérsékelni azzal, hogy fenntarthatósági célokat állít fel. De említhető a Salesforce két éve megjelent Sustainability Cloud szolgáltatása is, amely a vállalati folyamatok környezetre gyakorolt káros hatásait igyekszik számszerűsíteni.

Cloud & big data

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.