A Telstra először az ausztráliai Queenslandben indítja be azt az IoT projektet, amelynek eredményeként hiperlokális időjárás-előrejelzések segíthetik majd a gazdálkodók munkáját.

A Telstra távközlési szolgáltató az ausztrál meteorológiai szolgálattal és Queensland állammal közösen indítja be azt a pilot programot, amely minden eddiginél pontosabb, hiperlokális időjárás-előrejelzésekkel látná el a helyi gazdálkodókat, támogatva őket az időjárás változása és általában a klímaváltozás támasztotta kihívások kezelésében. A projekt első lépcsőjében összesen 55 darab IoT alapú meteorológiai állomást telepítenek egyrészt a Telstra mobilhálózatának már működő létesítményei mellé, másrészt a programban résztvevő magánfarmokra és a mezőgazdasági minisztérium kutatóállomásaira.

A kijelölt régiókban összegyűjtött szenzoradatokat a Telstra ellenőrzi, tisztítja és rendezi össze, mielőtt továbbítaná a meteorológiai szolgálathoz, ahol elkészülnek az említett hiperlokális előrejelzések. Ezek kis időközönként aktualizált és akár néhány száz méteres területekre vonatkozó, rövidtávú prognózisokat biztosítanak a farmereknek, akik a Telstra Data Hub szolgáltatásához a tervek szerint ingyenesen férhetnek hozzá. A rendszer indulását megelőző adatgyűjtés és a tesztidőszak a szolgáltató bejelentése szerint még 2021-ben befejeződik.

A társaság technológiai fejlesztésekért felelős vezetője szerint a cél egy gazdasági szempontból is fenntartható rendszer felállítása, ami azon túl, hogy hozzájárul a queenslandi mezőgazdaság fejlődéséhez, egy több ezer meteorológiai állomás bevonásával működő partnerhálózat kiépüléséhez vezet majd. A korábbinál pontosabb és jobban pozicionált előrejelzésektől nem csak a hazai vagy nemzetközi versenyképesség javulását várják, de fejlett döntéstámogató eszközt hoznának létre a termeléshez, az ellátási lánc szervezéséhez vagy a munkaerő irányításához is.

Mindenhonnan dőlnek majd az adatok

A mezőgazdaság értelemszerűen az időjárásnak leginkább kitett szegmensek közé tartozik, az IoT rendszerek alkalmazása pedig több szempontból is hatékonyabbá teszi. Maga a Telstra is évekkel ezelőtt elindított már egy olyan programot, ami a közműszolgáltatókkal közösen a vízpazarlás csökkentésére és ezen keresztül a költségek csökkentésére szolgál, az eszközök speciális adatforgalmát pedig egy erre tervezett NB-IoT hálózattal igyekszik kiszolgálni. A mostani fejlesztések egyik lényeges eleme is éppen az lenne, hogy a narrowband hálózat elérésével olyan területeken is megbízható prognózissal szolgáljanak, ahol eddig még hasonló sem volt hozzáférhető.

A precíz időjárás-előrejelzés egyébként távolról sem csak a farmereknek lehet fontos: a fizikai körülmények mellett például a fogyasztói döntéseket is befolyásolják, így az ilyen adatok ismeretében sok vállalkozás tud megalapozottabb döntéseket hozni az árukészlet összetétele és mennyisége, a reklámozással, a munkaerőbérlés vagy az energiaigény tervezésével kapcsolatban. A technológia szerepe az információ hozzáférhetővé tételén túl abban is megnyilvánul, hogy az előrejelzési modellek bonyolultsága miatt a nagyon rövid időtávú előrejelzések elkészítése sem könnyű feladat, ezt azonban látványosan támogatja a számítástechnika fejlődése.

A lokális és aktuális adatok begyűjtésében nagy jelentősége lesz az egyre nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló szenzoroknak és a felhasználók önkéntes megosztásának is. Ebben a repülőgépek, az épületeken elhelyezett szenzorok, a hordozható okos eszközök és a mobilok mellett szerepet kapnak például a hálózatba kötött járművek, amelyek nem csak a külső hőmérő adatait továbbíthatják, de az olyan triviális információ is értékes lehet, mint hogy működik-e éppen az ablaktörlő, amiből a csapadék megjelenésére és annak intenzitására is könnyű következtetni.

Cloud & big data

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.