Ausztrália Queensland államában zöld fényt kapott a drónok növénypermetezésre való felhasználása, de a helyi kormányzat más területeken is komoly erőforrásokat áldoz a dróntechnológiák felhasználására.

Az ausztrál Queensland állam kormányzata változásokat fogadott el a mezőgazdasági vegyszerek használatáról szóló, 1966 óta érvényben lévő törvény és az ahhoz kapcsolódó rendeletek vonatkozásában. A módosított szabályozás mostantól lehetővé teszi az "innovatív légi permetező technológiák" – vagyis a mezőgazdasági drónok ilyen célú – alkalmazását. Az indoklás szerint a törvényalkotók elkötelezettek abban a kérdésben, hogy a maguk részéről is biztosítsák a termelőknek mindazokat az előnyöket, amelyeket a technológia fejlődése nyújthat nekik, és ami ebben az esetben a korábbiaknál gazdaságosabb növényvédelmi eljárásokat jelent.

A drónokra épülő megoldások különösen azokban a régiókban lesznek érdekesek, amelyek nehezen megközelíthetők, vagy önmagukban is nehezen járható terepnek számítanak. Itt nem mindig használhatók a konvencionális mezőgazdasági gépek – ide értve a repülőgépeket is –, a pilóta nélküli repülőkről való permetezés viszont biztonságos és hatékony módszer lehet.

Az UAV rövidítéssel is jelölt repülő szerkezeteket természetesen a termelők és a szerződéses szállítók is csak a megfelelő feltételek teljesülése mellett használhatják, vagyis nem arról van szó, hogy mindenki össze-vissza szórhatja a vegyszereket a karácsonyra kapott távirányításos drónjával. A vegyszerek alkalmazásának szabályai változatlanok, és a permetezést is csak olyan operátorok végezhetik, akik rendelkeznek a helyi légügyi hivatal megfelelő minősítéseivel, illetve a szükséges kémiai ismeretekkel.

A queenslandi egyetemen már olyan drónt is készítettek, amely képes hasznos rovarokat terjeszteni a megfelelő területeken, ezzel ugyancsak időt és pénzt spórolva a farmereknek. Az egyelőre Bug Drone névre hallgató géppel (fenti képünkön) még lesz némi munka, elsősorban a vezérlés és a rovarok "adagolása" tekintetében, az igazi lehetőségeket azonban a fejlesztők szerint azok a képességek jelentik majd, amelyek révén a szerkezet képes lesz monitrozni is a növényeket, különös tekintettel a rovarok szétszórása után tapasztalható változásokra.

Queenslandben jó drónnak lenni

A queenslandi kormányzat még júliusban egymillió ausztrál dollárt dobott be a közösbe abban a drónok alkalmazását vizsgáló projektben, amely a cseppfolyós földgázzal, a mezőgazdasággal, a bányászattal vagy a telekommunikációval kapcsolatban keresi a felhasználási lehetőségeket, és a mentési vagy környezetvédelmi feladatok támogatásában is megpróbálja meghatározni a drónok szerepét.

Az állam emellett egy közös kezdeményezésbe is beszállt, amelyben a Boeinggel és annak egyik leányvállalatával, a Shell helyi gázkitermelő egységével, valamint a Telstra mobilszolgáltatóval együtt aknázná ki a drónoknak azt a képességét, hogy a távoli megfigyelésben, az infrastrukturális eszközök vizsgálatában és a döntéstámogatáshoz szükséges adatok közvetítésében. A hozzájárulást mindkét esetben abból az Advance Queensland nevű alapból fizetik, amely az idén 405 millió dollárból, jövőre pedig további 225 millióval megnövelt büdzséből gazdálkodik.

A hírekben idén tavasszal a queenslandi rendőrség is szerepelt a dróntechnológiák alkalmazása kapcsán: ők a Közel-Keleten használt "second hand" katonai drónok beszerzését tervezik, amelyek óránként 30 dolláros költséggel üzemeltethetők, és némelyik akár napokig is képes a levegőben maradni. Egy idén áprilisban elfogadott és szeptembertől érvényes rendelet egyébként már a "nagyon kis méterű, távolról irányított légi járművek" kereskedelmi célú üzemeltetését is nagyban megkönnyítette, egyben eltörölve a "drón" és az "UAV" meghatározásokat, átvéve a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet terminológiáját.

Robotpulit is fejlesztenek odalent

A szomszédban, Új-Dél-Walesben a Sydney Egyetemegy olyan robot prototípusát készítette el, amely ugynacsak az ország távoli vidékein működő gazdaságoknak nyújthat segítséget. A SwagBot nevű robotot a fejlesztők még tesztelik, de állítólag már az első tapasztalatok is meglepően jók: a szerkezet megbirkózik a nehéz tereppel, és a feladatait is megfelelően látja el.

A szóban forgó feladdatok között szerepel figyelemmel kísérje az állatok kiterelése és a potenciálisan veszélyes területektől való távol tartása, illetve a jószág állapotának folyamatos vizsgálata és annak felmérése, hogy aktuálisan melyik terület biztosítja a legjobb körülményeket a legeltetéshez. Mindez nem igényel humán interakciót, akezelőknek csupán a SwagBotra vonatkozó direktívákat kell beállítaniuk, mielőtt útjára engedik a robotot.

Cloud & big data

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.