Több mint félmillió személy adatait vitték el hekkerek. A nemzetközi szervezet kér mindenkit: ha hozzájut, se használja és adja tovább az adatbázist.

Több mint félmillió személy érzékeny adatai szivároghattak ki a Nemzetközi Vöröskereszt egy adatbázisából. A segélyszervezet svájci központja tegnap közleményben számolt be arról a kibertámadásról, amelynek során kikerülhettek az adatok. A megtámadott adatbázis súlyosan veszélyeztetett emberekről tartalmazott adatokat (személyes adatok, bizalmas információk): vannak köztük olyanok, akik háborús vagy katasztrófa sújtotta övezetben élnek vagy onnan menekültek, és elszakadtak családjuktól, de tartalmaz a kompromittálódott adatbázis adatokat eltűntekről és családjaikról, valamint különböző okokból és helyszíneken fogva tartott személyekről is. Az adatok a Vöröskereszt és a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalom mintegy hatvan tagszervezetétől származnak.

A Vöröskereszt szerint az adatok nyilvánosságra kerülése közvetlenül veszélyeztetheti azoknak a személyeknek a biztonságát, akiket a két nemzetközi humanitárius szervezet védeni és segíteni szeretne, de akár családjaiknak is komoly problémákat okozhatnak. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) főigazgatója, Robert Mardini szerint döbbenetes, hogy hekkerek a kibertámadással olyan emberek biztonságát veszélyeztetik, akik már jelenleg is humanitárius segítségre szorulnak.

Nem a szervezetet támadták közvetlenül

A közlemény szerint a Vöröskeresztnek egyelőre nincs információja arról, hogy ki követte el a támadást. Az adatokat nem is a szervezetnél, hanem egy külső, de szintén svájci illetőségű cégnél tárolták. Arra sem utalnak jelek, hogy az adatokat szélesebb körben megosztották vagy hogy a dark neten áruba bocsátották volna.

A Vöröskereszt főigazgatója közzétett egy felhívást is ezzel kapcsolatban: "Kérem, cselekedjenek helyesen. Ne osszák meg, ne adják el, ne szivárogtassák ki és ne használják fel más módon ezeket az adatokat" – kéri az elkövetőket. Ezek mögött az adatok mögött ugyanis olyan hús-vér emberek és családok vannak, akik a világ legkevésbé befolyásos emberei közé tartoznak.

A támadás következtében a Vöröskereszt és a Vörös Félhold is kénytelen volt leállítani azokat az informatikai rendszereit, melyek az aktuálisan egyik legfontosabb családegyesítő programot, a Restoring Family Linkset támogatták (jelenleg a fenti kép fogadja a segélyprogram weboldalára látogatókat). Ebben a két szervezet katonai konfliktus, katasztrófa vagy migráció miatt szétszakadt családok újraegyesítésén dolgozik. A közlemény szerint a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Mozgalom naponta átlagosan 12 személynek tud segíteni visszajutni a családjához.

A főigazgató további intézkedéseket ígér annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló incidensek.

A támadás jól beleillik a 2021-ben felerősödött trendbe. A Check Point azt mérte, hogy 2021-ben globálisan a heti átlagos támadások száma 50 százalékkal gyarapodott 2020-hoz képest. Az oktatási és egészségügyi intézmények, valamint kormányzati szervek, szervezetek esetében viszont a heti támadások száma 75 százalékkal nőtt. Ahhoz pedig nem kell nemzetközi konteó-nagymesternek lenni, hogy erre magyarázatot találjunk.

Biztonság

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.