A kínai külügyminiszter új kezdeményezést hirdetett, ami világszerte standardokat határozna meg az informatikai biztonságot vagy a személyes adatok kezelését illetően. Részletek nincsenek, a csatlakozók majd jönnek.

A kínai külügyminiszter kedden jelentette be azt a globális kezdeményezést, amely általános érvényű ajánlásokat foglamazna meg a digitális adatbiztonság területén a személyes információ védelmétől kezdve egészen a kiberkémkedésig. Ebben összesen nyolc alapelvet határoznak meg olyan kérdésekkel kapcsolatban, mint a technológia alkalmazása más országok államtitkainak megszerzésére és kritikus infrastuktúráinak megbénítására, vagy annak biztosítása, hogy a technológiai szolgáltatók ne építhessenek termékeikbe úgynevezett hátsó kapukat.

A bejelentés közvetlen előzménye, hogy az Egyesült Államok egyre nagyobb nyomás alá helyezi a kínai szállítókat, ami nem csak a két ország közti technológiai és kereskedelmi szabályok szigorítását jelenti, de az USA másokat is folymatosan arra ösztönöz, hogy feketelistázzák a megfelelő kínai termékeket. A mostani közlemény ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy "egyes országok" agresszívan egyoldalú megközelítése "a tisztaság nevébe dobál sarat más államokra", és a biztonság nevében globális vadászatot folytat más államok vezető vállalataira.

A kínaiak szerint ezzel a fajta erőszakos viselkedéssel szemben ellenállást kell tanúsítani és vissza kell azt utasítani, Vang Ji külügyminiszter pedig olyan általános biztonsági szabályozást javasol, amelyben tükröződnek és kölcsönösen tiszteletben tarthatók a résztvevő országok érdekei, és ami ennek megfelelően a felek egyetemes részvételével valósulna meg. Mindennek pontos részleteiről egyelőre nem sokat tudni, mint ahogy azt sem közölték, hogy vannak-e olyan országok, amelyek előzetesen jelezték volna részvételi szándékukat egy ilyen jellegű, a kínai kormányzat által létrehozott kezdeményezésben.

Egyre nagyobb a tét a különböző modellek versenyében

Az Egyesült Államokban alig egy hónappal ezelőtt indult a Clean Network, vagyis Tiszta Hálózat néven futó program, ami tulajdonképpen a megbízhatatlannak ítélt kínai alkalmazások kisöprését célozza az országból. A mostani kínai javaslat ebben a tekintetben előremutatónak tűnhet, hiszen a csatlakozókat az illegális adatgyűjtés szigorú ellenőrzésére, az egyes országok szuverenitásának, törvényeinek és adatkezelési szabályainak betartásra vagy a külföldi állampolgárokat érintő tömeges információgyűjtés szólítja fel, így ebben a tekintetben választ adna az amerikai aggályok jelentős részére.

Kína ugyanakkor a saját területén nagyon is szigorúan ellenőrzi és cenzúrázza a technológiai szolgáltatásokat és az adatforgalmat, legyen szó a Nagy Tűzfalról, a Google, a Facebook és más tengerentúli vállalatok termékeinek effektív blokkolásáról vagy a tartalomszolgáltatókra vonatkozó központi utasításokról. Mindezt ráadásul a kínaiak exportálni is szeretik, és időnként a határokon kívül is megpróbálják érvényesíteni; mások azokat a törvényeket tartják aggasztónak, amelyek értelmében a kínai vállalatoknak együtt kell működniük a hazai hírszerző szolgálatokkal, ami a kritikusok szerint éppen a fentieknek ellentmondó adatszolgáltatást vagy a hátsó kapuk igány szerinti beépítését jelenti.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az internetes platformok szabályozásának kínai modelljéből könnyen globális standard lehet. Az ugyanis nem kérdés kérdés, hogy ki fog alakulni valamilyen általános keretrendszer, viszont nem mindegy, hogy a különböző értékrendekre épülő, eltérő demokrácia-felfogású megközelítések közül melyik válik uralkodóvá. Kínára pedig egyre többfelé tekintenek "legjobb gyakorlatként", miközben a nyugati demokráciáknak egyelőre nem sikerült előállniuk mindenre kiterjedő szabályozási javaslatokkal, és azt sem képesek egyértelműen bemutatni, hogy az ő megközelítésük jobban működik.

Biztonság

Jövőre mindent is szolgáltatásként kínál a Dell

Ehhez jön egy univerzális felhős konzol, ami átfogó felügyeleti réteget ad egy vállal on-premise, multi-cloud és edge környezetének.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.