A szigorú törvényeiről és magas technológiai szintjéről ismert városállam a tilos helyen dohányzókat is automatikus megfigyeléssel igyekszik tetten érni.

Szingapúr nem bánik kesztyűs kézzel polgáraival, ha közérdekről van szó. Így került a pandémia alatt mindenki zsebébe kontaktkövető fityegő, és így vetik be a városszerte telepített kamerákat és a gépi képfelismerés technológiáját azért, hogy minél több tilosban dohányzót tudjanak azonosítani (és persze súlyosan megbüntetni).

Szingapúrban tilos rágyújtani többek között a legtöbb beltéri helyiségben, parkokban, oktatási intézményekben, uszodákban, sőt a gyalogos felüljárókon is. A kihágáson ért pöfékelőket a helyszínen 200 szingapúri dollárra (kb. 55 ezer forintra) bírságolják, de egy ilyen esetből tett feljelentés végül akár 1000 dolláros büntetéssel is járhat.

A mesterséges intelligenciára támaszkodó Balefire elnevezésű riasztási rendszer immár a 3.0-s verziójánál jár, amelynek működéséről, fejlesztési nehézségeiről az egyik projekten dolgozó mérnők számolt be nemrégiben a Medium felületén. Pye Sone Kyaw a digitális átalakulással foglalkozó GovTech kormányzati ügynökség munkatársa, szakterülete pedig az MI-fejlesztés.

Kibővített kísérleti projekt

Ugyan a Balefire már a harmadik generációnál jár, de még ezt is csak "kibővített kísérleti projektként" jellemzi az alkotója, ami jelenleg 20 helyszínen működik. A feladat ugyanis nehezebbnek bizonyult a vártnál. A cigaretták kiszúrása az előző két generációnak sok nehézséget okozott, mivel azok túl kicsik, és könnyen összetéveszthetők más tárgyakkal, testrészekkel. Ilyen zavaró elemek voltak a szívószálak, a telefonok megcsillanó oldala, a bizonyos módon tartott ujjak, valamint egyes ételféleségek.

A probémát azzal próbálták orvosolni, hogy a füstre és a cigaretta izzó hegyére koncentrálva igyekeztek azonosítani a dohányzókat. Ám gyorsan kiderült, hogy sem ezek, sem a teljes alak által felvett pózból történő becslés nem bizonyul hatékonyabb megoldásnak. 

Kyaw végül egy speciális feldolgozási eljárást dolgozott ki, amely a felvételeken szereplő fejek azonosításával, kategorizálásával és követésével pontosabban képes jelezni a tiltott tevékenységet. A 3.0 eredményeit javítja a korábbi modellekből származó tapasztalatok beépítése, valamit az ezekben tévesen megjelölt szituációk korrekciója. 

Mindezek a remények szerint egy olyan rendszert eredményeznek amely egyrészt sokkal több dohányost képes lefülelni, másrészt viszont nem terheli le a hatóságokat feleslegesen téves pozitív találtokkal.

Cloud & big data

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.