Cupertino az Egyesült Királyságban hozott friss szankciókkal indokolta, hogy elérhetetlenné tette az App Store-ban Oroszország második legnagyobb technológiai cégének alkalmazásait.

Az Apple az orosz VK összes iOS-es alkalmazását eltávolította az App Store-ból - adta hírül a The Verge. A lapnak mindezt az amerikai vállalat egyik szóvivője is megerősítette. Adam Dema nyilatkozatában azt is elmondta, hogy nem csak az appokat, de a VK fejlesztői fiókjait is érinti az tiltó intézkedés. Az alkalmazások globálisan válnak elérhetetlenné, ám amennyiben a készüléken már ott vannak ezek a programok, akkor továbbra is lehet azokat használni.

A VK Group (korábban Mail.ru Group) a legnagyobb orosz közösségimédia-hálózat (eredeti nevén VKontakte) üzemeltetője, amelyiknek tavaly szerezte meg többségi tulajdonrészét a Gazprom állami energetikai óriásvállalat. A részesedés aztán továbbvándorolt, ezzel pedig a VK a Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi tanácsadójaként és személyi bankáraként számon tartott Jurij Kovalcsuk ellenőrzése alá került, aki a Nemzeti Médiacsoport nevű holding cégen keresztül számos ottani médiafelületet irányít. A társaság vezérigazgatója jelenleg Vlagyimir Kirijenko, az orosz elnök első helyettesének fia, akit az USA-ban idén februárban  tettek szankciós listára

Az Apple a mostani lépése is az orosz agresszióra adott nyugati válaszlépésekkel van összefüggésben. Konkrétan az Egyesült Királyságban a hét elején hozott friss szankciókkal, amelyek több orosz oligarchát érintenek hátrányosan. A listán szerepelnek a Gazprombank, a VK-val kapcsolatban álló orosz bank vezetői is.

Az intézkedés egyébként nem csupán a hírek szerint havonta 70 millió aktív felhasználóval rendelkező VK közösségi hálózat dedikált alkalmazását érinti, hanem például a Mail.ru levelezőt és a VK Music zenelejátszó appot is.

A hírt elsőként hozó The Verge megkereste a Google-t is, hogy szándékoznak-e hasonló módon eljárni a VK programjaival saját (androidos) áruházukban. A keresőóriás érdemben egyelőre nem reagált, az appok pedig továbbra is letölthetőek a Play Store kínálatából.

Még szélesebbre hasadt a szakadék

A Kreml Ukrajna ellen indított "különleges katonai művelete" tovább mélyítette az amúgy sem felhőtlen viszonyt a nyugati technológiai vállalatok és az orosz kormányzat között. A február végi támadásra reagáló céges tiltakozók között volt az Apple is, amely átfogó korlátozásokat jelentett be márciusban. Ez többek között a helyi értékesítés és az Apple Pay fizetési szolgáltatás leállítását jelentette, de érintette az orosz állami médiát is. Az RT News és a Sputnik News alkalmazásai Oroszországon kívül lekerültek az App Store-ból.

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.