És aki borította: David Heinemeier Hansson, a Basecamp projektmenedzsment platformot üzemeltető 37Signals technológiai igazgatója, akit sokan a Ruby On Rails megalkotójaként ismernek.
Hirdetés
 

Túl drága a felhő? Úgy tűnik, egyeseknek igen. David Heinemeier Hansson, a Basecamp projektmenedzsment platformot üzemeltető 37Signals CTO-ja – és nem utolsósorban a Ruby On Rails webalkalmazás-keretrendszer kitalálója – a Twitteren vezette le, miért döntöttek úgy, hogy kiszállnak a felhős infrastruktúrából, és áttértek saját üzemeltetésűre – és mellesleg egy kis ingyen reklámot is csináltak a Dellnek. (A tweetfolyamot a The Register vette észre.)

Mint Hansson írta, 2022-ben 3,2 millió dollárt meghaladó összeget költöttek el felhős szolgáltatásokra. Ennek jelentős része ment számítási kapacitásra: összesen közel 760 ezer dollárt fizettek ki az AWS EC2-re (Elastic Compute Cloud), valamint a konténerizációt biztosító EKS-re (Elastic Kubernetes Service). Még ennél is többe került azonban a tárolás: közel 910 millió dollárt fizettek ki tavaly több mint nyolc petabájtnyi adat AWS S3-ban (Simple Storage Service) történő tárolására.

Ráadásul ezt a költségszintet csak kínkeservesen lehetett tartani. Rengeteg munkát igényelt, írta Hansson. Mindent bevetettek: az üzemeltetési csapat szigorú költségellenőrzést vezetett be (monitoringgal és rendszeres riportokkal), igyekeztek hosszú távú megállapodásokat kötni, azaz a kedvezőbb árazásért cserébe előre lekötöttek kapacitásokat.

Az ellenpróba

Persze az, hogy sok-e egy évre a 3,2 milló dollár, csak abból derül ki, ha elvégzik az ellenpróbát, azaz megnézik, hogy mennyi lesz ezt megvalósítani saját eszközökkel. Nos, Hanssonék ezt is elvégezték. Megvizsgálták, hogy egy 288 vCPU-t tartalmazó teljes rendszer szerverekkel és más szükséges eszközökkel mennyibe kerül háromévnyi üzemeltetési költséggel megfejelve.

A különbség tetemes: a kalkuláció szerint egy nagyságrenddel olcsóbb lesz így az infrastruktúrájuk. Még úgy is, hogy a Dell olcsónak nem nevezhető eszközeivel számoltak. Emellett részlegesen a felhőt sem hagyták ki a számításból: a tárolás egy részét a Deft nevű menedzselt tárolószolgáltatóval oldanák meg.

Hansson annyit finomított, hogy azt is megírta: az AWS megoldásait magas szintű redundanciával vették igénybe, hogy akkor is működőképesek maradjanak, ha egy teljes AWS-régió leállna. Azt sajnos nem részletezte, hogy a redundanciának milyen többletköltségei voltak. Azt viszont leírta, hogy közel 67 ezer dollárt költöttek arra, hogy az AWS CloudFront szolgáltatással az adatokat leszedjék a felhőből.

Emellett a tweetjeiben arra sem tért ki, hogy kevesebb felhővel a 37Signals veszít-e (és ha igen, mennyit) üzleti rugalmasságából. De ígérte, hogy egy év múlva jelentkezik, és beszámol a tapasztalatokról.

Nem a 37Signals CTO-ja az egyetlen, aki drágának találja a felhőszolgáltatásokat a saját rendszerek üzemeltetéséhez képest. Az Andreessen Horowitz kockázati tőkebefektető két partnere, Sarah Wang és Martin Casado 2021-ben a Dropbox költségszerkezetének változásán keresztül vezette le: a cég két év alatt 75 milliót takarított meg azzal, hogy a munkaterhelés nagy részét a nyilvános felhőből átvitte alacsonyabb költségű, egyedileg épített és saját üzemeltetésű infrastruktúrára. Számításaik szerint a felhőinfrastruktúrát használó 50 legnagyobb tőzsdei szoftvercég összesen kb. 100 milliárd dollárnyi piaci értéket bukott a felhőhasználaton. Gondolatmenetük ma is megfontolásra érdemes.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.