Szinte mindenki. Egy friss előrejelzés szerint akkor már a különféle applikációk négyötöde kerül ki IT-szakmai ismeretekkel nem rendelkező emberek kezéből a no-code technológiáknak köszönhetően.

A Gartner hétfőn tette közzé friss előrejelzéseit azzal kapcsolatban, hogy ki és hogyan fogja felépíteni a legújabb technológiai termékeket és szolgáltatásokat a világjárvány és a mesterséges intelligencia fejlődésének nyomán kialakult helyzetben. A piackutató prognózisa alapján úgy néz ki, hogy 2024-re ezeket már 80 százalékban olyan emberek készítik majd low-code és no-code eszközök felhasználásával, akik nem technológiai szakemberek, vagyis nem ez az elsődleges feladatuk, és semmilyen speciális szakértelemmel sem rendelkeznek ezen a területen.

Az úgynevezett low-code (alacsony kódú) fejlesztői platfomok lényege, hogy segítségükkel minimális kódolási ismeretek mellett is gyorsan el lehet készíteni és be lehet vezetni különféle üzleti alkalmazásokat. Az előre leprogramozott modulokból jórészt a számítógépes egérrel, "drag and drop" módon kell összepakolni az alkalmazás funkcióit egy grafikus felületen, így az üzleti oldalon dolgozók is létre tudnak hozni egyszerű, de munkájukat megkönnyítő vagy automatizáló megoldásokat.

A no-code (kódolás nélküli) platformok elvileg még ennyi utómunkát sem igényelnek, bár a gyakorlatban az összes szükséges funkció megvalósítása, az integráció, a felhasználói felület finomítása vagy a riportkészítési képességek azért ott is igényelhetnek némi szakmai beavatkozást. A meghatározásokat sokszor a gyártói oldalon is inkább a marketinges szemlélet vezérli, de az biztos, hogy a Gartner a következő időszakban még több és még nagyobb jelentőségű bejelentésre számít a nem technológiai cégek technológiai bevezetéseivel kapcsolatban.

Munka nélkül azért senki sem marad

Az alacsony kódú és kód nélküli fejlesztői eszközökkel ma már kifejezetten alacsonyra csökkent a technikai belépési küszöb, a piackutató pedig a VentureBeat riportjában azt is egyértelművé tette, hogy a trend minden elképzelhető termék- vagy szolgáltatástípusban érvényesül. Nem meglepő, hogy a technológia demokratizálódásával a vállalkozások is egyre inkább csapatsportként fogják fel a digitális üzletet, és már nem tekintik az informatikai részleg kizárólagos játszóterének.

Bár a low-code platformok eddig is lehetővé tették, hogy a "civil" felhasználók korábban elképzelhetetlen eredményeket érjenek el, a háttérben működő folyamatok automatizálásán és absztrakcióján keresztül egyre inkább opcionális dologgá válik a kódolás vagy szkriptelés. A legmodernebb eszközök még több felhasználónak megkönnyítik meg a különféle alkalmazások jellemzőinek és funkcióinak testreszabását, miközben a mesterséges intelligencia képes automatizálni és fejleszteni a szoftverfejlesztés különféle aspektusait az igényfelméréstől egészen a telepítésig.

A Gartner szerint ezt a tendenciát a hagyományos informatikai vállalkozáson kívüli, új vásárlói réteg hajtja: manapság már az összes vállalati informatikai büdzsé 36 százalékára becsülik azokat a kiadásokat, amelyekről közvetlenül az üzleti oldal hoz döntést. Ráadásul a kiskereskedelemtől a pénzügyi szolgáltatásokig egyre több vállalat erősít digitális fronton, ennek során pedig gyakrabban lépnek be a hagyományos techcégekhez kapcsolódó piacokra. A Gartner előrejelzése szerint 2042-re már a technológiai szolgáltatók több mint harmada közvetlen versenyben lesz a nem technológiai szolgáltatókkal.

A világjárvány mindeközben tovább bővítette az alkalmazási esetek mennyiségét és típusát: 2023-ban a Gartner számítása alapján 30 milliárd dolláros bevétel keletkezik majd világszerte olyan termékekből és szolgáltatásokból, amelyek a járvány előtt még egyáltalán nem is léteztek. Fontos persze azt is megjegyezni, hogy professzionális fejlesztőkre a jövőben is szükség lesz, sőt egyre nagyobb szükség lesz rájuk. Az év elején mi is idéztük egy másik piackutató, az IDC korábbi prognózisát, amelynek értelmében 2025-re a jelenleginél 1,6-szor több szakember munkájára lesz (vagy lenne) majd igény.

Piaci hírek

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.