A távmunka szelleme kiszabadult a palackból. Leginkább a hibrid munkavégzés dominál, de közel sem egyforma kedvvel mennek vissza az irodisták fizikai munkahelyükre.

Az mRNS-oltásoknak köszönhetően sikerült visszaszorítani és valamelyest megszelídíteni a Covid-járványt. 2020 és 2021 szigorú korlátozásai messze vannak már, napjainkban a kórházak jelentős részében sem kötelező maszkot húzni. Ahogy az élet visszarendeződik a megszokott kerékvágásba, a munkavégzés módja is helyrezökken az előző évtized gyakorlatába – vagy mégsem?

Míg Európában és Ázsiában hajlamosabbak az irodában dolgozók visszatérni üvegpalotáikba, az Egyesült Államok alkalmazottai sokkal jobban ragaszkodnak a távmunkához. Az ingatlanbizniszben utazó JLL The Wall Street Journalon megjelent kutatása szerint a pandémia előtti állapotokhoz képest az irodák kihasználtsága továbbra is 40-60 százalék környékén alakul. Ha nem is konganak az amerikai irodaházak, jóval kevesebb bennük az élet, mint a 2010-es években.

Több feladat jutott a nőkre
A hazai közgondolkodás semmit nem változott: a gyermekek és a háztartás ellátása továbbra is a nő feladata, állapította meg egy, a maga nemében egyedülálló kutatás. A Bayer Judit, a Budapesti Gazdasági Egyetem docense, Zsolt Péter és a Bitport szervezésében lezajlott konferenciákon előadó Herendy Csilla, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensei által készített tanulmány rámutatott, hogy a Covid-19 idején a nők bizonyos esetekben még a hagyományos férfimunkák egy részét is kénytelenek voltak elvégezni.

A férfiak esetében növekedett az otthonról végzendő pénzkereső munkával töltött idő, megterhelő volt számukra a családdal való összezártság illetve a gyerekek közelsége. Oktatási intézményen kívül maradásukkal gondozásuk a családokra hárult, ez a családon belül szignifikánsan nagyobb mértékben terhelte az édesanyákat, mint az édesapákat. Ennek egyik feloldását a kutatók a GYES apai igénybevételének lehetőségében látják.

A munkamegosztással való elégedettség a párkapcsolat harmóniájával látszott arányosnak. Az, hogy a megnövekedett terheket hogyan élték meg, elsősorban attól függött, hogy a karantén előtt milyen volt a párok munkamegosztása és viszonya. Ugyanakkor a karantén a városiak számára hozott több változást. A teljes tanulmány itt tekinthető meg.

Teljesen nem állt helyre a világ más részein sem a korábbi állapot. Európában és a Közel-Keleten a járvány előtti kihasználtsági szint 70-90 százaléka a jellemző, Ázsia fejlettebb városaiban pedig 80-110 százalékon áll ez a mutató. A szorgos alkalmazottak sztereotípiája tehát nem minden ok nélküli: a távolkeleti irodisták egy része már több időt tölt főnöke közelében, mint a Covid-válság alatt.

A visszapattanás egyébként már 2021-ben megkezdődött: a JLL felmérése szerint jó néhány világvárosban legalább 75 százalékon állt már a mutató két évvel ezelőtt is, beleértve Tokiót, Szöult, Szingapúrt, Párizst és Stockholmot. Ezzel szemben az amerikai metropoliszokban az idén haladta meg először az irodák kihasználtsága a pandémia előtti szint 50 százalékát. A február végi helyzet szerint Austin vezet 66 százalékkal, San Jose-ban viszont csak 41 százalékon áll ez a mutató.

Érthető persze az európai-amerikai különbség, ha ismerjük az átlag amerikai hátterét. Az USA-beli otthonok jellemzően tágasabbak, kényelmesebben elférnek benne akkor is, ha minden családtag otthon tartózkodik. Ez elsősorban a külvárosokra vonatkozik, de az amerikaiak nagyobb arányban élnek nagyvárosaik külső részeiben, mint például ázsiai sorstársaik. A szegényes tömegközlekedés miatt sokat kell autózniuk munkahelyeikre, amit szívesen hagytak ki az évtized elején – és napjainkban ugyancsak élnek a lehetőséggel. Végül pedig a feszes amerikai munkaerőpiac nagyobb tárgyalási erővel ruházza fel az amerikai irodistákat, akik ezt a magasabb bérek mellett a kényelmesebb munkavégzést jelentő távmunka favorizálásában érvényesítik. Az USA-ban a januári munkanélküliségi ráta mindössze 3,4 százalék volt, fele annak, amit az Európai Unióban mértek ugyanebben az időben.

 

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.