Az ausztrálok a szőlőművelésben is meghonosítanák a robotikát. A prototípust már munkára is fogják.

A borászokat hallgatva az egyszerű borkedvelő hajlamos azt gondolni, hogy a borkészítésnek semmi köze a vállalkozáshoz. Az maga a művészet, melynek eredménye nem kereskedelmi – radikálisabban fogalmazva élelmiszeripari – termék, hanem műalkotás.

Biztosan vannak olyan borászatok, ahol ez így is van. Nos, azok gyakran a meglehetősen rövid életű vállalkozások. Legalábbis mezőgazdasági léptékkel mérve rövid életűek, ahol egy növény elültetése után arra is éveket kell várni, hogy az első termést le lehessen szüretelni.

A világ közös néven új világnak nevezett területein – Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Amerikában vagy épp az Egyesült Államokban, ahol a szőlőtermesztés jóval újabb keletű, mint Európában, a termelőket kevésbé kötik a hagyományok, és így jóval nyitottabbak az új technológiákra is. A bornál maradva: nem véletlen, hogy a csavarzáras palackokat – bár az ötletet a franciáké – az ausztrál és új-zélandi borok tették népszerűvé. A ma már számítógéppel vezérelt irányított erjesztés őshazája pedig Kalifornia. De például a drónok mezőgazdasági felhasználásában is főleg az újvilág mezőgazdasága jeleskedik. Ettől persze az Óvilágban is folynak sikeres technológiai fejlesztések.

A fáradhatatlan robot folyamatosan figyel

Egy ausztrál egyetemen most a robotikát találta alkalmasnak arra, hogy javítson a mezőgazdaság, pontosabban a szőlőtermesztés termelékenységén és tervezhetőségén. A mezőgazdasági vállalkozásoknak ugyanis egyik legnagyobb problémája, hogy nehéz megjósolni a várható termés nagyságát és minőségét, így a tervezés is inkább a jóslásra hasonlít. A jóslásokat persze akár hetente is lehet módosítani.

Egy ausztrál egyetem, az University of New South Wales egyik karán olyan robotot építettek, amely önállóan járja a szőlőültetvényeket, és folyamatosan monitorozza a termés állapotát, így a borászat menedzsmentje bármely pillanatban pontos képet alkothat a várható termés nagyságáról.

Prototípus low budget kivitelben: egy GoPro kamerával gyűjti a képi adatokat

Ez persze továbbra is becslés marad mindaddig, amíg a tényleges szüret meg nem történik, hiszen a mezőgazdaságban jellemzően akár egyik napról a másikra is minden megváltozhat egy váratlan időjárási fordulat miatt: jön egy előre nem jelzett felhőszakadás, vihar, jégverés stb., és miden addigi számítást sutba lehet dobni. Ám a becslés sokkal pontosabb, és segít abban, hogy a termelő időben beavatkozzon, ha a körülmények úgy kívánják.

Az önjáró robotokat egy ausztrál központú, de globális borászati óriás, a Treasury Wine Estates területein vetik be először próbaképpen.

A fejlesztést vezető Mark Whitty arra hívta fel a figyelmet, hogy a hagyományos módszerekben nagyon sok az esetlegesség, hiszen legfeljebb szórványos minták alapján lehet kiértékelni azt, hogy milyen termés várható. A robotika viszont gyakorlatilag akár folyamatosan és pontos adatokkal látja el a menedzsmentet. A becslések már a fürt növekedésének kezdeti szakaszában is jóval pontosabbak lehetnek, mint a hagyományos kézi mintavételnél.

A robot prototípusa lényegében egy GoPro kamerát visz, ami értékeli a bogyók nagyságát, a fürtök tömörségét és tömegét, és akár egy teljes tábla minden egyes tőkéjén rögzítheti ezeket az adatokat. A kamera a fürtökről különböző szögekből és fényviszonyok között készít képeket, hogy a lehető legpontosabban rögzíthesse a bogyók állapotát. Így ugrásszerűen nő a felmérés pontossága.

Az adatokat a korszerű képfeldolgozó rendszerek. valamint adatelemző eszközök segítségével gyorsan és hatékonyan fel lehet dolgozni. A fejlesztők azt remélik, hogy az ausztrál boripar akár 100-200 millió dollárral is több bevételhez juthat a pontosabb termelési adatok eredményeként.

Cloud & big data

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.