Magyarország általában kiválóan szerepelt a globális ranglistákon, ha a vezetékes net sebességéről és áráról volt szó. A friss adatok szerint azonban kezdünk lecsúszni az előkelő helyekről.

A korábbi évekhez képest tapasztalt visszaesés ellenére azért itthon még mindig elég jó a helyzet az internetes infrastruktúra minőségével és árszintjével kapcsolatban. A brit Cable.co.uk immár harmadszor közölte globális felmérésének eredményeit a témában.

Gyorsabb és olcsóbb

Az egyre nagyobb felhasználói bázisnak és a technológiai fejlődésnek köszönhetően nagyon nem kell csodálkozni azon, hogy 2018 és 2019 között globálisan úgy tudott több mint 20 százalékkal gyorsulni az átlagos szélessávú összeköttetés sebessége, hogy közben 2020 elejére nagyjából ugyanilyen arányban mérséklődőtt egy átlagos előfizetés ára a 2018 végi állapothoz képest.

Az árak természetesen ott tudtak a legnagyobb mértékben esni, ahol egyrészt drágák voltak a csomagok, másrészt a korábbihoz képest a szolgáltatók lényegesen újabb, egy előfizetőre nézve olcsóbban üzemeltethető megoldásokat tudtak munkába állítani. A felmérés eredményei alapján megállapítható, hogy a magas árak általában alacsony sávszélességgel párosulnak a világban, illetve ez fordítva is igaz, az alacsony áron kínált internet általában nagyobb sávszélesség mellett érkezik a szerencsésebb előfizetőkhöz.

Mielőtt a konkrét hazai adatokra térnénk rá, lássuk a különböző kategóriák csúcstartóit. A brit szolgáltató gyűjtése szerint a legdrágább előfizetési csomagért egészen Eritreáig kellene menni, ahol havi 15 ezer dollárnak megfelelő összegért mérik az internetet. Ennek az irtózatosan magas árnak nem csak politikai és gazdasági okai vannak, hanem az is, hogy annyira fejletlen az ottani infrastruktúra, hogy egy előfizetés beindításához frissen kell lefektetni a kábeleket, akár nagy távolságra is. A másik végletország Irán lett, ahol van olyan előfizetés, amiért mindössze 31 centnek megfelelő riált kell fizetni.

Volt miből vesztenünk

Azért iráni kollégáinkat sem kell nagyon irigyelnünk, mivel a legolcsóbb öt csomag listájára éppen csak, de Magyarország is bekerült. A Cable.co.uk munkatársai itthon találtak egy 1,66 dollárnak megfelelő előfizetést, amiről egyébként külön megjegyzik, hogy bár olcsó, ám a megbízhatósággal és a sebességgel sincs esetünkben probléma, köszönhetően a fejlett hazai hálózatnak.

Ennek ellenére a tavaly elfoglalt pozícióinkból meglehetősen sokat vesztettünk azzal, hogy az árak nem mérséklődtek komolyabb mértékben. A brit tudósok kalkulációja szerint jelenleg 16,91 dollárba, azaz nagyjából 5100 forintba kerül egy átlagos magyar szélessávú előfizetés. Ez szűk 1,5 dollárral alacsonyabb érték, mint egy évvel korábban, ám a fentebb említett húsz százalékos globális mérséklődés mellett ez alacsonynak számít. Ennek megfelelően a tavalyi 18. helyünket a 26-ikra voltunk kénytelenek cserélni.

Közösség & HR

Közelít az 1000 milliárdhoz a kínai Amazon

Az Alibaba sok szempontból hasonlít amerikai vetélytársára, ám lényeges különbségek is akadnak az üzleti modelljükben.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.