Jelentősen megugrott tavaly a 3D nyomtatók értékesítése a világszerte, 2014-ben az eladások 68 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A héten hozta nyilvánosságra legfrissebb elemzését a 3D nyomtatók piacáról a Canalys nemzetközi piackutató cég. A szakértők összesítése szerint 2014-ben világszerte 133 ezer ilyen készülék talált gazdára, ami önmagában nem tűnhet jelentősnek, hiszen messze elmarad a hagyományos nyomtatók darabszámától.

Az azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy a viszonylag újkeletű készülék értékesített darabszáma egy év alatt 68 százalékot tudott bővülni. Értékét tekintve pedig ma már dollármilliárdokban mérhető az eszközök, a kellékek és a rájuk épülő szolgáltatások globális értékesítése. Az elemzők ezt az együttes mutatót 2014-re 3,3 milliárd dollárra teszik, ami 34 százalékos növekedést jelez 2013-hoz képest.

Csak érdekességként: tavaly ősszel a Gartner még csak 56 ezres értékesített darabszámot mért 2013-ra, a 2014-re várható dararabszámot pedig 108 ezerre becsülte. A bővülé dinamikájának megítélésében azonban nincs nagy eltérés a két kutató cég között.

Látványosan csökkennek az árak

A piac erősödése különösen a tavalyi utolsó negyedévben volt megfigyelhető, és leginkább a lakossági szegmensben, ahol a legtöbben a karácsonyfa alá tolták életük első 3D-s printerét. A darabszámbeli látványos növekedést mindenekelőtt a csökkenő árak, a szélesebb körben elérhető technológiai ajánlatot fűtötték. Az utolsó negyedévben eladott eszközök háromnegyede 10 ezer dollár alatti árkategóriába esett.

A tavalyi utolsó negyedév egyébként először hozott önmagában egymilliárd dollár feletti bevételt egyetlen negyedév alatt. Abban az időszakban mintegy 41 ezer készülék talált gazdára, 24 százalékkal több, mint a harmadik negyedévben.

Földrajzi megoszlásban 2014-ben is maradt a tengerentúli fölény, Amerika részesedése a világméretű eladásokban elérte a 42 százalékot, az EMEA térség 31 százalékkal követte, míg az ázsiai és csendes-óceáni országok részesedése volt a fennmaradó 27 százalék.

3d nyomtatók Világpiaca, 2013-2014 | Create infographics

Ami az egyes technológiákat illeti, miközben ma még dominálnak a "hagyományos" sajtolásos módszeren alapuló készülékek, az árak mérséklődésével elindult a fotopolimerizációs módszerrel dolgozó eszközök piavcának bővülése is. (Ez utóbbiak folyékony polimerekből ultraibolya sugárzás segítségével készítik el a szilárd halmazállapotú háromdimenziós nyomtatokat.)

A konzumer piac vezető szállítói közé tartozik a MakerBot és az Ultimaker – előbbit Magyarországon is forgalmazza a hazai térbeli nyomtatás úttörője, a FreeDee Printing Solutions –, de az okostelefonokhoz és a tabletekhez hasonlóan itt is törnek előre a kínai gyártók. Köztük is mindenekelőtt az XYZPrinting, amely a fogyasztói visszajelzések alapján igen felhasználóbarát eszközökkel jelent meg látványosan alacsony árakkal.

Idén felgyorsul a piaci konszolidáció

Igencsak egészséges a növekedés az elemzők szerint a piac üzleti szegmensében is. A gyártók – különösen a Voxeljet – látványosan javított a teljesítményén, különösen az utolsó negyedévben. A 3D-s nyomtatók piacán érdekelt cégek egyre többet fektetnek a k+f tevékenységükbe, hogy időben felkészüljenek a HP tervezett 2016-os piaci belépőjére.

A technológiai ipar más szereplői is igyekeznek megtalálni a helyüket a piacon, az Intel szállítja az i7 processzort a HP bevezetés előtt álló Multi Jet Fusion printerébe, a 3D RealSense kameráit pedig például a Dell építi a Venue Pro 8000 tabletjeibe. Az elemzők új piaci szereplők belépésével, és azzal is számolnak, hogy 2015-ben minden eddiginél látványosabb lesz a konszolidáció, soha nem látott számú felvásárlás vagy összeolvadás jellemzi majd a piacot.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy nem a készülékgyártók vannak a legnagyobb befolyással erre a piacra. A Forbes egy tavalyi cikkében közölte egy olyan felmérés eredményeit, amely szerint a 3D-s nyomtatás piacára az Autodesk gyakorolja a legnagyobb hatást. Ez érthető is, hiszen 3D-s tervezőszoftvereinek remek kiegészítője a térbeli nyomtatást biztosító technológia. Ennél meglepőbb, hogy az amerikai magzin által idézett felmérés szerint az Amazon futott be a második helyre. Ám ha figyelembe veszük, hogy a közelmúltban milyen ötlettel állt elő a cég, hogy lerövidítse a szállítási idő, talán érthető a kutatók értéklése. (A Bitport is foglalkozott azzal az ötlettel, hogy az Amazon speciális teherautókban egyszerűen legyártana minden olyan megrendelt eszközt, a 3D nyomtatással előállítható.)

Piaci hírek

Az Amazon csatát nyert a luxusmárkák ellen

Az Európai Unió Bíróságának állásfoglalása szerint az online kereskedelmi platformok üzemeltetői azzal még nem sértenek meg semmilyen szabályt, ha jóhiszeműen raktározzák vagy kiszállítják a kereskedelmi partnereik által jogsértő módon kezelt termékeket.
 
Hirdetés

Balasys – jóval több mint egy disztribútor

A magyar informatikai biztonsági piacon húsz éve meghatározó Balasys bejelentette, hogy 2020. márciusától az IT menedzsment piac globális gyártójaként ismert Quest portfóliójának disztribútora lett. Így, a One Identity mellett, már a Quest teljes termékpalettáját is értéknövelt disztribútorként és megoldásszállítóként képviseli.

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Cisco Magyarország

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.