Az Alphabethez tartozó Project Loon csapata a hétvégi hatalmas földrengést követően bizonyította, hogy pillanatok alatt komoly segítségre képes ilyen esetekben.

Az akkor még csak Google-ként létező cég 2013 nyarán állt elő az ötlettel, hogy nagy magasságba feljuttatott hőlégballonokkal juttatná internethez a földi infrastruktúrával nehezen lefedhető régiókat. A Project Loonnak keresztelt terv azóta számos teszten esett át, bevetették két éve Puerto Ricóban, közben pedig zajlanak az előkészületei a kereskedelmi bevezetésnek is. Utóbbinak köszönheti Peru, hogy mindössze két nap alatt felállt a mentési munkállatokat nagyban segítő ideiglenes internetkapcsolat.

Gyorsreagálású hadtest

A hétvégén Peru területén súlyos, 8-as szintű földrengés pusztított, ami sok más mellett a földfelszínen kiépített kommunikációs hálózatokban is komoly károkat okozott. Az Alphabet szárnyai alatt fejlődő Loon leányvállalat munkatársainak mindössze 48 órára volt szüksége, hogy a katasztrófa sújtotta terület felett beüzemeljék a 4G-s kapcsolatot biztosító ballonos rendszerüket.  

Az ideiglenes hálózat megerősítésére további ballonok vannak érkezőben, de az első körben elvégzett munka is felbecsülhetetlen segítséget jelenthet a terepen dolgozók számára. A Loon vezetője egy friss blogbejegyzésben nem is titkolta, milyen büszke arra, hogy munkatársai ilyen rövid idő alatt képesek voltak a segítségnyújtásra.

A telepítés sebességét nagyban befolyásolta, hogy a cég már folyamatban lévő teszteket végez az országban a kereskedelmi szolgáltatás beindítása kapcsán. A leendő partner Telefónica és a perui kormányzat kérésére ezeket az eszközöket lehetett gyorsan a földrengés helyszínére vezényelni.

Fent említett írásában Alastair Westgarth kihangsúlyozta, hogy a jövőben bekövetkező hasonló szituációknál is kulcskérdés lehet, mi áll már rendelkezésre a helyszínen. Azaz egy ország számára nem csak azért lehet fontos a Loon jelenléte, hogy a nehezen elérhető helyeken is minőségi internetkapcsolatot tudjanak szolgáltatni a helyi telekommunikációs vállalatok, hanem azért is, hogy a krízishelyzetekben hamarabb érkezzen a segítség.

Beérett a projekt

A Loon ballonjait nem most vetették be először válságkezelésre. Szűk két évvel ezelőtt a Maria hurrikán pusztítása gyakorlatilag leradírozta a térképről Puerto Rico kommunikációs infrastruktúráját. A cégnek viszont akkor még négy hetébe telt, mire felállt az ideiglenes rendszere, ami több mint 100 ezer ember számára biztosította a kapcsolatot a külvilággal. Egyébként magában Peruban sem ez volt az első bevetés, mert 2017 elején, egy árvíz miatt már használták élesben a Loon technológiáját.

Természetesen a cég nem csupán katasztrófavédelmi feladatokat szeretne ellátni. A Peru mellett például már Kenyában is folyik az előkészítése egy kereskedelmi szolgáltatásnak. Ezek beindításával a Loon végre pénzt is tud termelni az anyavállalat számára, ami az Alphabetnél egyszerűen csak X-nek hívott kísérleti projektek jó részéről egyáltalán nem mondható el.

Közösség & HR

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.