A Project Loon zöld utat kapott az amerikai hatóságoktól, így az internetkapcsolatot biztosító hőlégballonok segíthetik helyreállítani a kommunikációt a hurrikánpusztításon átesett Puerto Ricón.

A Google már jó ideje dolgozik különböző megoldásokon, amelyek segíthetnek a gyéren lakott, nehezen megközelíthető helyek internetelérését javítani. A cég még 2013 nyarán állt elő az ötlettel, hogy nagy magasságba feljuttatott hőlégballonokkal juttatná internethez ezeket a régiókat. A Project Loonnak keresztelt terv azóta számos teszten esett át, és most elérkezett az idő, hogy élesben, ráadásul egy nagyon nehéz helyzetbe került térségen tudjon segíteni.

Történelmi pusztítás

A Maria hurrikán néhány héttel ezelőtt csapott le Puerto Ricóra. Az elmúlt 90 év legpusztítóbb vihara több tucat halálos áldozatot követelt és tönkrement a közműhálózat jelentős része. A természeti katasztrófát követen a sziget 90 százalékán megszűnt a telekommunikáció. Ez utóbbin segíthet most sokat az, hogy az amerikai illetékes hatóság engedélyezte az internetszóró ballonok bevetését. Erre azért volt szükség és lehetőség, mert Puerto Rico az Egyesült Államok társult tagjának számít.
 

A Puerto Ricó-i kommunikációs hálózat állapota múlt pénteken

 

A Google-től az átszervezést követően az Alphabet anyavállalathoz került projektet a spártaian csak X-nek nevezett "boszorkánykonyha" gondozza. A különleges engedély birtokában a csapat szakemberei most azon vannak, hogy a lehető leggyorsabban átvegyék a teendőket a helyi telekommunikációs vállalatokkal, mert az ő közreműködésükre is szükség van a kapcsolat biztosításához.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy még most is, több héttel a hurrikán elvonultát követően sem működik a helyi bázisállomások több mint 80 százaléka. Ennek megfelelően minden érintett fél azon van, hogy a lehető leggyorsabb megoldással álljanak elő.   

Volt már rá példa

A Project Loon mellett szól, hogy nem ez lesz az első ilyen jellegű bevetése. Idén tavasszal ugyanis Peruban már használták a rendszert, miután a dél-amerikai ország egy részén extrém mennyiségű eső, majd súlyos károkat okozó áradás volt. Az ottani telepítést viszont nagyban segítette, hogy a ballonokat történetesen tesztüzemben már próbálgatták egy helyi telkóval közösen.
 

Közösség & HR

Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.