Az amerikai óriásvállalat összesen közel 1,5 milliárd dollárt áldoz azért, hogy az ipari háromdimenziós nyomtatásban is tényező legyen.

A jövőre 125 éves General Electric (GE) egy ideig még nem szándékszik kihalni, ezért is keres folyamatosan új üzleti lehetőséget. Legfrissebb vadászterületük a 3D-s nyomtatás technológiája, amelybe rögtön két európai specialista felvásárlásával vágnak bele.

Német-svéd szendvics a kosárban

A 140 milliárd dolláros éves árbevétellel büszkélkedő konglomerátum kedden jelentette be, hogy mind a svéd Arcam, mind a német székhelyű SLM Solutions a cégcsoporthoz kerül. A tájékoztatás alapján a két tranzakció összesen mintegy 1,5 milliárd dollárba kerül, de azt remélik, az üzlettel néhány éven belül jövedelmező üzletágat lehet "felnevelni" a GE szárnyai alatt.

A felvásárlási célpontok közül a német vállalatért kellett egy hangyányival többet adni. Az átszámítva 762 millió dollárért megszerzett SLM Solutions lézeres, fém alapú 3D-s nyomdagépeket szállít ipari felhasználásra. Ügyfélkörét elsősorban repülőgépgyártók, energiaipari, egészségügyi, illetve autógyártásban érdekelt vállalatok teszik ki. A svéd Arcam 685 millió dollárért csatlakozik az amerikai csoporthoz. A most megvett európai céghez köthető például a fém elektronsugárral történő megolvasztásának technológiája. Üzleti partnereit szintén a repülőgépipar és az egészségügy adja.

A GE hivatalos közleményében elsősorban azt hangsúlyozták, hogy ez a lépés kulcsfontosságú a tradicionális óriásvállalat digitális evolúciójához. Ha minden a tervek szerint halad, az új divíziónak négy éven belül egymilliárd dolláros éves forgalmat kell termelni úgy, hogy szép profit is maradjon belőle.

Mindenhol megjelent

Bár a háromdimenziós nyomtatás évtizedek óta létező technológia, az átlagos hírfogyasztók szeme elé csak az utóbbi pár évben tudott oda férkőzni. Ez az egyre olcsóbb, akár otthoni, hobbi célokra is alkalmas termékek megjelenésének volt köszönhető. Ennek ellenére az igazi potenciál továbbra is az ipari felhasználásban van, ahol a szélesebb körű elterjedés miatt szintén egyre megfizethetőbb megoldások közül válogathatnak az ügyfelek.

A teljesség igénye nélkül: térbeli nyomatokkal segítettek már sérült páncélú teknősön, készítettek 13 szobás úszóházat, nyomtattak működő robotot. A GE számára a most megvásárolt cégek miatt különösen érdekes az egészségyügyi szektor, ahol szintén számtalan példa adódik a potenciális felhasználhatóságra. Említhető a bionikus kar, az emberi szerv szövetét másoló bio máj, hallókészülékek, vagy éppen a különböző protézisek.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.