Tájékoztatják a polgáraikat, hogy milyen mesterségesintelligencia-algoritmusokat használnak, azok hogyan működnek és teszik jobbá a város lakóinak az életét.
Hirdetés
 

Két európai város, Amszterdam és Helsinki nemcsak az okosvárosok technológiai kérdéseivel foglalkozik, hanem azzal is, hogy a digitális közszolgáltatásokat átláthatóvá tegyék polgáraik számára. A két város olyan algoritmusnyilvántartást vezetett be, ahol a polgárok nyomon követhetik, hogy az önkormányzat milyen mesterségesintelligencia-algoritmusokat használ a város működésének javításához. A nyilvántartással az a céljuk, hogy az MI-vel vezérelt közszolgáltatások esetében is ugyanaz az átláthatóság és biztonság érvényesüljön, mint az önkormányzat egyéb tevékenységeinél.

Amszterdam polgármestere, Touria Meliani azzal indokolta a lépést, hogy mivel az algoritmusok egyre fontosabb szerepet játszanak a városok működésében, az önkormányzat felelőssége is, hogy azokat elfogadtassa a polgárokkal, és átláthatóvá tegye a működésüket. Mindkét nyilvántartást egy 2018-ban alapított kis finn cég, a Saidot készítette. A finn cég olyan platformokat fejleszt, amelyek állami szerveknek és nagyvállalatoknak segítenek az MI-kezdeményezései elfogadtatásában, az ellenőrizhetőség megteremtésében.

Amszterdam nyilvántartásába három, Helsinkiébe két alkalmazás került fel első körben. A finn főváros még csak MI-alapú csevegőrobotokat és egy intelligens könyvtári menedzsmentszolgáltatást vezettek be. Amszterdam ennél mélyebbre ment: MI-vezérelt parkolási rendszert működtet, idén nyártól MI jelzi előre az illegális lakáskiadás valószínűségét, és szintén MI-alapú lett a problémabejelentés. Mivel a város zsúfolt, szigorú szabályok vonatkoznak a rövid távú lakáskiadásra: egy évben 30 éjszakára, egy alkalommal maximum négy főnek lehet kiadni a lakást. A nyáron bevezetett rendszer múltbeli adatok alapján jelzi a visszaélések valószínűségét az ellenőrzést végző osztály munkatársainak. A parkolási rendszer önállóan ellenőrzi a parkolási engedélyeket, míg a problémabejelentésnél MI kategorizálja a bejelentéseket, hogy azok minél előbb az adott terület felelőseihez kerüljenek.

Az a cél, hogy mindenki értse

Természetesen az algoritmusregiszter nem tartalmazza magát a kódot. De világosan leírja a célját, működési logikáját, valamint azt, hogy milyen adatokat használ fel.

Külön rész foglalkozik azzal, hogy milyen módon tették az algoritmust előítéletmentessé. A lakáskiadás-figyelő algoritmusnál például emiatt zárták ki olyan adatok használatát mint a születési hely, az állampolgárság, a családi állapot és a születési ország.

Az egyes szolgáltatásoknál megadják, hogy milyen emberi felügyelet őrködik azon, hogy az MI ne szabadulhasson el. Emellett a mesterséges intelligencia alkalmazásának kockázatát is feltárják. Az egyes szolgáltatásoknál hangsúlyozzák: a végső döntéseket mindig az önkormányzat emberei hozzák a szabályokkal összhangban. Ez még a parkolási rendszerre is igaz, ott is parkolóellenőrök értékelik a rendszer által készített felvételeket, mert így dönthető el például, hogy az adott autó valóban parkolt, esetleg árut pakolt vagy egyszerűen csak hosszabb ideig áll egy lassan váltó közlekedési lámpa miatt.

Cloud & big data

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.