Az Amazon mostantól magasabb fokozatba kapcsol a pár éve megvett, játékosokra specializálódott közösségi hálózattal és videojátékos webshoppá alakítja azt. A népszerű közvetítők még pénzt is láthatnak belőle.

A Twitch néhány év alatt rendkívüli népszerűségre tett szert a játékosok körében. Az élő közvetítések egyre több és több nézőt vonzottak, ami felkeltette a nagyok érdeklődését is. A céget némi szkanderozás után végül az online kereskedelmi óriás, az Amazon tette be kosarába, potom egymilliárd dollárért. Úgy tűnik, eljött az ideje annak, hogy a befektetés végre termőre forduljon.

Jön az integrált játékbolt

A tegnapi tájékoztatás szerint az elkövetkező napokban összesen félszáz címmel megkezdik a videojátékok hálózaton keresztüli közvetlen értékesítését. A vásárlást a közvetítések alatt elhelyezett gombbal lehet elindítani. A terméket pedig vagy a Twitch App segítségével, vagy a kiadók speciális letöltési alkalmazásaival veheti birtokba a játszani vágyó. Utóbbira példa a Ubisoft Uplay rendszere. A híres kiadó két friss alkotása, a For Honor és Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands is ott szerepel az induló portfólióban.

 

A program érdekessége, hogy a forgalomból egy kiválasztott elit kör közvetlenül is részesedik majd. A népszerű közvetítők számára ugyanis az Amazon 5 százalék jutalékot utal minden olyan vásárlásból, amelyet az általa sugárzott adás felületéről indítottak a nézői. Ebből ugyan valószínűleg nem lehet majd óriási összegeket kaszálni, de a követőknél ez egy fontos plusz lehet, ami végül azt eredményezi, hogy itt és nem máshol veszik meg a programot. A követők egy része ugyanis rajongásig tiszteli a népszerűbb közvetítőket, így számukra jó érzés lehet, ha ezzel is támogathatják "bálványukat".

Az üzlet beindulását segítheti az is, hogy az Amazon különleges akciója keretében a legalább 5 dollárért vásárlók mindegyike egy úgynevezett Twitch Crate-et kap. Ez egy meglepetéscsomag, amelyben véletlenszerűen válogatott digitális kiegészítők, apróságok vannak, mint például egy különleges emotikon, amely az oldal csevegőjében használható. De kisorsolnak egy 500 dollár értékű termékcsomagot is, benne a professzionális közvetítésekhez szükséges hardverekkel.

A bolt elvileg globálisan elérhető, azaz itthonról is vásárolhatunk majd ennek keretében. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy egyes címeknél régiós korlátok lehetnek érvényben, ami miatt mégsem juthat el bárhová egy-egy játék.

Begőzölnének

Az Amazon lépése felfogható a játékpiacon domináns szerepkört élvezű Steam platform ellen indított nyílt támadásnak is. A Valve rendszerét megkerülő értékesítéssel a cég igyekszik aláásni a Steam erejét. A tét nem kicsi, hiszen a játékipar egyre komolyabb falat, akár hagyományos PC-s játékokról, akár konzolokról, akár mobil appokról beszélünk. Az évről évre kövéredő tortából pedig értelemszerűen egyre többen akarnak maguknak kihasítani egy szép szeletet.

Miután a pletykák ellenére a Twitch-licitnél nem a Google lett a befutó, a YouTube 2015 nyarán elindította saját, kifejezetten játékokra fókuszáló oldalát. A Farmville és társai lecsengése után a Facebooknál is új lehetőségek után néztek. Ennek következménye lett, hogy tavaly ősszel önálló számítógépes platformot nyitott a közösségi hálózat.

Közösség & HR

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.