A most bemutatott, új prototípus lenne a legelső, 7 nanométeres gyártástechnológiával készült "MI gyorsító" csip, ami a magas teljesítmény mellett jelentős energiahatékonyságot ígér.

Az IBM kutatói február közepén jelentették be az új dizájnt, ami a február közepén rendezett International Solid-State Circuits Virtual Conference (ISSCC) prezentációjában mutatkozott be. Ezt a világ legelső, 7 nanométeres gyártástechnológiára tervezett MI-gyorsító (AI accelerator) csipjének tartják, ami a vállalat tájékoztatása szerint az energiahatékonyságot is újabb szintre emeli.

A kutatók az IBM oldalán közzétett bejegyzésben írnak részletesebben is a négy prpcesszormagot alkalmazó csipről, amivel ugyan még csak a fejlesztési szakaszban járnak, de már most azt várják tőle, hogy eredményes lesz a legkülönbözőbb mesterségesintelligencia-modellek hatékony támogatásában, miközben az energiafogyasztás tekintetében is csúcstechnológiát képvisel majd.

Ez utóbbi azért nagyon fontos jellemző, mert az IBM szerint erre van szükség hozzá, hogy az energiaigény és a költségek növelése nélkül lehessen érdemben megemelni az MI-gyorsító hardverek számítási kapacitását, beleértve a hibrid felhős alkalmazásokat is. A mesterséges intelligencia algoritmusok gyorsítására szolgáló processzorok, ahogy a nevükből is kiderül, a grafikus csipek (GPU) mintájára speciális folyamatos támogatására szolgálnak, ebben az esetben a nagy adattömegekkel dolgozó programok (természetes nyelvek feldolgozása, gépi látás stb.) futtatására.

Miután az MI-modellek is egyre szofisztikáltabbak, az algoritmikus redszerek alatt működő hardverek is egyre erőforrás-igényesebbek, amit hagyományosan a kapacitások folyamatos növelésével szolgáltak ki. Az IBM szerint azonban egyre fontosabb szempont, hogy a komplex modellek kezelése az ebből fakadó károsanyag-kibocsátás növelése nélkül valósuljon meg, és ebben ne legyen szükésg kompromisszumokra a számítási teljesítmény rovására.

Szinte minden területen felhasználható lesz

Ennek egyik módja, hogy az új dizájnokban az úgynevezett reduced precision megoldások alkalmazása a gyorsító csipekben, amelyeket már alkalmaznak a gépi tanulás és az MI-algoritmusok inferenciának nevezett folyamatainak erősítésében. A technika előnye, hogy kisebb szilíciumfelülettel és energiafelhasználssal implementálható, ami azt jelenti, hogy általa a modellek betanításának ideje és erőforrás-igénye is jelentősen csökkenthető.

Az IBM új csipjét is az ilyen típusú tanítási folyamatokra optimalizálják, és első ízben vonultatja fel az IBM hibrid FP8 formátumként hivatkozott, nyolcbites ultra-low precision betanítási technikáját. Ez a vállalat szerint egyrészt nem befolyásolja a modellek pontosságát, másrészt egy integrált energiamenedzsment-funkció révén a gyorsító csipek saját maguk optimalizálhatják a relatív teljesítményüket, lelassítva például a kifejezetten nagy fogyasztású számítási fázisokat.

A kutatók szerint a dizájn azért is látványos, mert a gépi tanulás vagy az inferencia tekintetében 60-80 százalék körüli kihasználtsággal működhet, szemben a GPU-k 30 százalék körüli értékeivel. Az IBM reményei szerint ezt kereskedelmi termék formájában sikerül majd felskálázni és tömegesen telepíteni az összetett MI-rendszerek támogatásában is, a beszéd-szöveg átalakító (speech-to-text) MI-szolgáltatásoktól egészen a pénzügyi tranzakciókat védő, csalásmegelőző megoldásokig. A csipekben az olyan perem (edge) alkalmazások területén is nagy lehetőségeket látnak, mint amilyenek az autonóm járművek, a intelligens biztonsági kamerák vagy akár a mobiltelefonok, amelyek ugyancsak sokat profitálhatnak a nagy teljesítményű, ám alacsony fogyasztású MI-csipekből.

Cloud & big data

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.