Az USA tagállamában két törvényt is megszövegeztek, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével manipulált tartalmak elszaporodásának akarnak gátat szabni.

Ez esetben meglehetősen gyorsan reagáltak a törvényalkotók egy technológiai fejlődés miatt előállt új helyzetre: nevezetesen a deepfake videók és hanganyagok elszaporodására. A probléma nagyjából két éve van velünk, akkoriban jelentek meg az első, gépi algoritmus segítségével hamisított felvételek, ahol ismert személyiségek, színésznők tűntek fel 18+-os filmekben. A jogalkotók sietsége mögött azért felfedezni némi önös érdeket is, hiszen a manipuláció nem csak a pornográfia területén működik. Ugyanilyen (kevés) erőfeszítéssel készíthetők anyagok, amelyben egy befeketítendő politikussal tényleg azt mondatnak el a rosszakarói, amit csak akarnak.

Nem tűrik a politikai manipulációt

Kalifornia nem túl rég megválasztott, radikális ötleteiről elhíresült kormányzója ismét a tettek mezejére lépett. A februárban belengetett, techcégektől beszedett Robin Hood-adó után most a deepfake került a célkeresztbe. A két általa szignált új rendelkezés kifejezetten megtiltja az ilyen jellegű manipulációt.

Az első jogszabály kifejezetten a politikai játéktérre van szabva. Ezen rendelkezések szerint a választások előtt 60 nappal tilos bárminemű "babrált" felvételt publikálni olyan személyről, aki indul az adott megmérettetésen. Ezzel természetesen a széles körben terjesztett, megtévesztésre alapozó propagandának akarnak keresztbe feküdni. Ilyesmi egyébként korábban már konkrét példák is voltak, ráadásul a Facebook nem is volt hajlandó rendszeréből törölni a hamisított videót. (Igaz, magát a manipuláció tényét végül feltűntették az anyag mellett.)

A szigorítás egyébként nem vonatkozik a kifejezetten szatirikus "átdolgozásokra", azaz a humoristák élhetnek ezzel az eszközzel, de esetükben is egyértelműen jelezni kell, hogy álfelvételről van szó. A legelső reakciók egyébként nem feltétlenül pozitívak ezzel kapcsolatban. Egy amerikai jogvédő szervezet képviselője például úgyan jószándékúnak minősítette a jogalkotó törekvését, ám az szerinte nem fogja elejét venni az ilyen jellegű tartalmak terjedésének, viszont alkalmas lehet a választók összezavarására, ösztönözheti a rosszindulatú perek elindítását és gátolja a szabad véleménynyilvánítást. 

Mesterséges bosszúpornó

Bár a törvényhozók szempontjából a fentebbi téma a legfontosabb, ezek a politikai próbálkozások elenyésző részét adják az előállított deepfake tartalmaknak. Egy frissen publikált kutatás szerint ugyanis a világ leginkább az erotikus tartalmak átszerkesztésére izgul rá. A közel 15 ezer felkutatott, online elérhető deepfake videó 96 százaléka volt felnőtteknek szánt jelenet. Az áldozatok nemét tekintve pedig elsöprő a női áldozatok aránya, hiszen 99 százalékban őket érte sérelem ezekkel a hamisításokkal.

A másik új kaliforniai törvény épp ezt a területet igyekszik rendszabályozni azzal, hogy egyértelműen perelhetővé teszi az ilyen tartalmak előállítóit.

A deepfake problémaköre egyébként magukat a nagy technológiai cégeket is erősen foglalkoztatja. Míg egyes platformok, köztük például a Twitter, vagy éppen az erotikus tartalmak egyik legnagyobb gyűjtőhelye, a PornHub az ilyen anyagok eltávolításával küzd a jelenség ellen, mások éppen a mesterséges intelligenciát igyekeznek segítségül hívni a hatékonyabb felderítéshez.

Cloud & big data

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.