Az egyelőre nem világos, hogy a részlegnek pontosan mit és mikorra kellene produkálnia ahhoz, hogy eredményesnek minősüljön a dél-koreai elektronikai óriás kísérlete.

Az év végéhez közeledve a Samsung Electronics hagyományosan keverni szokott egy alaposat a vállalatbirodalom vezetőségében. Idén azonban kicsit más a helyzet: érdekes módon pont a finoman szólva sem kirobbanó eredmények miatt nem változtattak a legfontosabb szerepkörökben.

Arccal a fényes jövő felé

A vállalat szerkezetében ugyanakkor jelentős változásnak tekinthető az angolul Future Business Planning néven futó új üzleti egység felállítása. A hétfőn bejelentett részleg pontos feladatköre nem teljesen körülhatárolt, amit indokolhat az is, hogy a divízió célja a jövő üzleti lehetőségeinek a feltérképezése (és ideális esetben kihasználása). Utóbbiak természetüknél fogva meglehetősen képlékenyek és nehezen konkretizálhatók a jelenben.

A dél-koreai elektronikai óriás közleménye szerint az egységet Jun Young-hyun vezeti majd, aki megtartja jelenlegi pozícióját is a többek között a kijelzőkért felelős SDI részleg alelnökeként. A szakember korábban a vállalat memóriagyártórészlegénél és az akkumulátor-üzletágban is megfordult, így a remények szerint kellően széles látókörrel rendelkezik.

Fontos részletnek tűnik, hogy a jövőbeli lehetőségeknek deklaráltan nem azokból a szektorokból kellene érkeznie, amelyekben a vállalatcsoport jelenleg is erős pozíciókkal rendelkezik. Így az okostelefonok, memóriacsipek, illetve a háztartási elektronikai eszközök helyett inkább a biotechnológiára, a mesterséges intelligenciára, vagy például az autóipar átalakulásában rejlő lehetőségekre koncentrálhatnak majd az új részlegben dolgozók.

Egyensúly a bizonytalan környezetben

Ahogy a bevezetőben említettük, ilyenkor rendszerint egy sor névjegyet kell újranyomtatni a Samsungnál, mivel az igazgatótanács szereti "mozgásban tartani" a felsővezetői kört. Idén azonban a nehéz gazdasági körülményekre tekintettel kicsit konzervatívabb szemlélettel álltak a feladathoz, és pusztán néhány részterületen történt új kinevezés, előléptetés.

A cég 2024-nek is ugyanazzal a két társvezérigazgatóval vág neki, mint ahogy a legfontosabb üzleti egységek élén sem jelentettek be személycseréket. A vállalati közlemény megfogalmazása szerint ennek célja, hogy "egyensúlyt teremtsenek a jövőbeli kihívások és a vezetés stabilitása között a bizonytalan üzleti környezetben".

Minderre szükség is van, mivel az általános gazdasági nehézségek és bizonytalanság miatt visszaeső kereslet gyengébbnél gyengébb negyedéveket eredményezett a Samsungnál idén. Legutóbb már annak is örülni lehetett, hogy az üzleti eredmény csak 77 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.

Piaci hírek

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.