A dél-koreai elektronikai óriás idei éve finoman szólva sem parádés. A harmadik negyedév üzemi eredményének 77 százalékos éves visszaesése például már komoly javulást jelent.

A több informatikai szegmensben is meghatározó szerepet játszó Samsung Electronics aktuális üzleti teljesítménye általában jó indikátora a globális folyamatoknak. Éppen ezért kap különös figyelmet a dél-koreai gyártó menedzsmentjének minden megnyilatkozása. Szerdán a társaság előzetes számokat közölt a most zárt harmadik negyedév eredményeivel kapcsolatban. (A hivatalos üzleti jelentésre a hónap végén kerül csak sor.)

A vállalat a júliustól szeptember végéig tartó periódus során 67 billió won (kb. 50 milliárd USD) forgalom mellett 2,4 billió wonos (1,8 milliárd USD) működési eredményt ért el. Előbbi 12 százalékkal, utóbbi pedig 77 százalékkal marad el a tavaly ilyenkori teljesítménytől. Mindez normál esetben tragikus fejleménynek lenne tekinthető, de a világgazdaság, és az annak szerves részét képező Samsung manapság nem normál időket él.

Azok a régi szép idők...

A vállalat egyrészt saját múltbéli sikereinek a foglya. Egy-két éve még szárnyalt a csiprészleg, amely többek között a magas memóriáraknak köszönhetően sorra döntötte a rekordokat és szállította hegyekben a profitot. Az infláció elszabadulása és a recessziós félelmek azonban mindenhol óvatosabb költésre ösztönözték az embereket, így ritkán látott mélységbe került több kritikus informatikai szegmens. Elég csak a személyi számítógépeket és az okostelefonokat említeni.

A kereslet visszaesésével az alaktrészek árai is csökkenni kezdtek, így nem elég, hogy nem tud annyi csipet értékesíteni a cég, azokon a korábbinál szerényebb profitrátát tud csak érvényesíteni.

Mindez már a tavalyi utolsó negyedévben éreztette hatását, amikorra a fogyasztói piacokon tapasztalható apátia elkezdte megenni a Samsung profitját. A helyzet az idei első félévben csak romlott: a működési eredmény éves összevetésben az első negyedévben 96, a másodikban 95 százalékkal lett kevesebb.

Taktikai eladások és apró pozitívumok

A harmadik negyedévben mutatott enyhe javulás egyrészt a piac várható normalizálódásának tudható be, másrészt a Samsung is igyekezett alkalmazkodni a mostoha körülményekhez. A félvezetőrészleg így elsősorban a magas nyereséghányaddal forgalmazható csúcskategóriás csipek eladására koncentrált.

Összvállalati szinten valamit javíthatott a képen, hogy a nyáron bemutatkozó új hajlítható képernyős telefoncsaládot (a Galaxy Z Fold 5 és a Galaxy Z Flip 5 modelleket) jól fogadták a vásárlók. Ugyancsak pozitív szerepe lehetett a kijelzős üzletágnak, amely a Samsung saját gyártású eszközei mellett többek között az Apple telefonjainál is fontos beszállítónak számít.

Piaci hírek

Nem sok mindenkit érdekel az Apple szuperszemüvege

A beszámolók alapján elolvadt az érdeklődés a Vision Pro headsetek iránt, az Apple néhány üzletében szinte nem is keresik a gyártó legújabb hardveres termékét.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.