A harmadik negyedéves előzetes adatok alapján kevesebb mint 65 millió számítógép talált gazdára, ám a Gartner szerint az ünnepi szezon trendfordulót hoz.

Még mindig orral a föld felé haladnak a személyi számítógépes szállítások, de ha minden igaz, már éppen zajlik a felemelkedési manőver. Legalábbis erre jutott a Gartner legutóbbi szektoriális elemzésében.

Az amerikai piackutató előzetes adatai szerint az idei harmadik negyedévben nagyjából 64,3 millió darab PC-t forgalmaztak a gyártók, ami kereken 9 százalékkal múlja alul az egyébként parádésnak szintén nem tekinthető tavalyi teljesítményt. Ezzel a szegmensben immár két teljes éve tart a csökkenés.

A szállítási számok alapján a legnagyobb szereplők pozíciója nem változott érdemben, de a listavezető Lenovóra egy kicsit rámászott a fő rivális HP. Utóbbi ugyanis az egyetlen nagy gyártó volt a periódusban, amelyik szembemenve a globális trenddel, még növekedni is tudott.

A Gartner előzetes adatai az idei harmadik negyedév alakulásáról a PC-piacon (millió db)


Hasonlóan az év elejéhez, a legrosszabbul ismét az Apple járt, mivel 2022-ben produkált jó eredményét nem tudta megismételni. Cupertino eladásai éves összehasonlításban negyedével zuhantak.

Itt a vége?

A Gartner anyaga a sok negatív adat felsorolása ellenére ugyanakkor optimista hangot üt meg. A cég szakértői szerint az idei utolsó negyedévben fordulhat át az inga, és kezdődhet jövőre egy stabil növekedési szakasz. Ennek egyik hajtóerejét üzleti oldalon a Windows 11 generálta forgalomnövekedés adja, a fogyasztói szegmensben pedig az hozhat plusz keresletet, hogy a pandémia idején vásárolt gépek kezdenek elöregedni, így előbb-utóbb cserére szorulnak. A Gartner összességében 4,9 százalékos növekedést jósol 2024-ben.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.