A harmadik negyedéves előzetes adatok alapján kevesebb mint 65 millió számítógép talált gazdára, ám a Gartner szerint az ünnepi szezon trendfordulót hoz.
Hirdetés
 

Még mindig orral a föld felé haladnak a személyi számítógépes szállítások, de ha minden igaz, már éppen zajlik a felemelkedési manőver. Legalábbis erre jutott a Gartner legutóbbi szektoriális elemzésében.

Az amerikai piackutató előzetes adatai szerint az idei harmadik negyedévben nagyjából 64,3 millió darab PC-t forgalmaztak a gyártók, ami kereken 9 százalékkal múlja alul az egyébként parádésnak szintén nem tekinthető tavalyi teljesítményt. Ezzel a szegmensben immár két teljes éve tart a csökkenés.

A szállítási számok alapján a legnagyobb szereplők pozíciója nem változott érdemben, de a listavezető Lenovóra egy kicsit rámászott a fő rivális HP. Utóbbi ugyanis az egyetlen nagy gyártó volt a periódusban, amelyik szembemenve a globális trenddel, még növekedni is tudott.

A Gartner előzetes adatai az idei harmadik negyedév alakulásáról a PC-piacon (millió db)


Hasonlóan az év elejéhez, a legrosszabbul ismét az Apple járt, mivel 2022-ben produkált jó eredményét nem tudta megismételni. Cupertino eladásai éves összehasonlításban negyedével zuhantak.

Itt a vége?

A Gartner anyaga a sok negatív adat felsorolása ellenére ugyanakkor optimista hangot üt meg. A cég szakértői szerint az idei utolsó negyedévben fordulhat át az inga, és kezdődhet jövőre egy stabil növekedési szakasz. Ennek egyik hajtóerejét üzleti oldalon a Windows 11 generálta forgalomnövekedés adja, a fogyasztói szegmensben pedig az hozhat plusz keresletet, hogy a pandémia idején vásárolt gépek kezdenek elöregedni, így előbb-utóbb cserére szorulnak. A Gartner összességében 4,9 százalékos növekedést jósol 2024-ben.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.