Az Európai Unióban megszületett a drónok szabályozásával kapcsolatos keret, amelyet a tagországoknak 2020 közepére kell saját rendszerükbe ültetni. A hobbisták számára kedvezően változik a felállás.

Több külföldi repülőteret ért incidens után Magyarországon is elszenvedhettük az első illegális drónberepülések követketményeit. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnél nemrégiben történt incidensek rávilágítottak a szabályozási környezet fontosságára. Ez nálunk jelenleg egyébként meglehetősen szigorú, de egyben szükségtelenül bonyolult és rugalmatlan is. A kérdés EU-s szintű rendezése a hobbiszintű felhasználást könnyebbé teheti majd.

Februárra kész lesznek

A téma terítékre került a múlt hét végén tartott II. Drón Konferencián is, ahol egy kerekasztal-beszélgetés keretében Lovas Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium légi és vízi közlekedési főosztályának vezetője arról beszélt, hogy terveik szerint 2020 februárjában tehetik le az asztalra a drónok használatával kapcsolatos új hazai jogszabálytervezetet. Ennek elfogadása esetén július elsejével léphetnek életbe a rendelkezések.

Az EU-s jogharmonizáció miatt a tagállamoknak viszonylag szorosan kell követni a Brüsszelben megálmodott kereteket. Ennek következtében a Magyarországon jelenleg érvényben lévő szemlélet az ellenkezőjére változhat. Az új jogszabályokban ugyanis már nem az fog szerepelni, hogy hol szabad reptetni drónokat, hanem az a lista, ahol nem. Természetesen jövő nyártól sem lehet majd repterek és más, kiemelt biztonsági fokozatú területek (például a Paksi Atomerőmű) környékén drónozni, viszont az ad-hoc használathoz így megteremtődik a legális feltételrendszer.

A tervek szerint a szabályozás része lesz egy applikáció is, amelyet a koferenciát szervező HungaroControl fejleszt le. Ezen az appon keresztül lehet, pontosabban kell majd jelezni a felhasználóknak, hogy hol és mikor szeretné az eszközét a légtérbe engedni.

Jönnek a fix büntetések

Más törvényi változások is készülőben vannak a témában, mivel a rendőrség is szeretné kicsit alakítani a szabályokat. Az ORFK közlekedésrendészeti főosztálya törvénymódosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy a drónok használatára vonatkozó szabályok megszegői egységesen és a jelenleginél kiszámíthatóbban legyenek büntethetők. Jelen pillanatban, egy pilóta nélküli szerkezetet nem megfelelő helyen vagy módon üzemelő személy ellen három szabálysértési eljárást is indíthatnak. A rendőrség ezt egyetlen, légi közlekedési bírsággal járó eljárássá egyszerűsítené, valamint a büntetési tételeket is fixálná a jelenlegi, meglehetősen tág skálával szemben.

Természetesen más a helyzet akkor, ha a repüléssel más életét, vagy testi épségét veszélyezteti valaki. Ilyen, bűncselekmény kategóriájába sorolt események történtek pár héttel ezelőtt Budapesten, amikor Ferihegyen több alkalommal is drónberepüléseket regisztrált a légi irányítás. A három incidenssel egyébként becslések szerint százmilliós nagyságrendű kárt okoztak az egyelőre ismeretlen elkövetők.

Piaci hírek

Nem vicc: a Tesla már értékesebb, mint a Volkswagen

A Tesla jelenleg a világ második legértékesebb autógyártója: a napokban a német VW-t is megelőzte, és már csak a Toyota van előtte. Mindez azonban elsősorban a befektetői reményeket, nem pedig a valós eredményeket tükrözi.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.