A Microsoft győzelmi jelentése szerint a fejlett mesterséges intelligencia integrálása felhasználói számban és aktivitásban is látványos növekedést eredményezett keresőjénél.

Számot vetett a Microsoft azzal, hogyan változott a Bing használata egy hónappal azt követően, hogy abba (és az Edge böngészőbe) az OpenAI támogatásával egy fejlett generatív mesterséges intelligencia került. Redmond blogbejegyzése szerint rendkívül bíztatóak a számok, de azért még így is sokat kell dolgozni, hogy a Google dominanciája megrendüljön a keresők piacán.

A legfontosabb mérföldkő a Bing esetében egyértelműen az, hogy a naponta aktív felhasználói szám átlépte a 100 milliós nagyságrendet. Az új felhasználók leginkább azokból a netezőkből "konvertálódtak", akik az MI-funkciók miatt próbálták ki a kereső előnézeti változatát. Azt ugyanakkor az írást jegyző Yusuf Mehdi alelnök is elismeri, hogy mindez a bővülés is csak egy kicsinyke, egyszámjegyű részesedésre elég a Google keresője által uralt szegmensben.

A desktopoknál tapasztalt különbség azonban semmi a mobilokhoz képest, ahol a Bing jelenléte szinte mérhetetlen. Ebből a szempontból különösen nagy dolog, hogy a cég tájékoztatása szerint az okostelefonos használat a hatszorosára nőtt az elmúlt 30 nap alatt.

További jó hír a Microsoft számára, hogy nemcsak az új felhasználók száma indult növekedésnek, hanem az aktivitás is. Azaz egy átlagos felhasználó napi szinten több keresést futtat le, mint egy hónappal ezelőtt.

Mindezt a Binggel szorosan összedrótozott Edge böngésző használatának növekedése mellett a Prometheusnak nevezett modell sikerének tulajdonítja a menedzsment. Utóbbinak köszönhető az is, hogy a Bing találatainak minősége látványosan javult az MI megjelenésével.

Mások egyelőre nem látják

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a legfrissebb elérhető globális statisztikákon a fenti lendület egyelőre egyáltalán nem fedezhető fel. A StatCounter adatai szerint a desktopos keresések tekintetében a Bing idén januárról februárra még vesztett is valamicskét részesedéséből (8,85 százalékról 8,19-re esett). A mobilos fronton - szintén a StatCounter számai alapján - pedig mindkét hónapban alulról súrolta a fél százalékot.

Cloud & big data

Operátorát is kilőtte volna az MI-vezérelte drón, hogy célt érjen

Ez ilyen műfaj: ha fegyvered van, az bármikor elsülhet. És ha elsül, akár téged is eltalálhat. Különösen akkor, ha az MI ujja feszül a ravaszra.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.