A Microsoft győzelmi jelentése szerint a fejlett mesterséges intelligencia integrálása felhasználói számban és aktivitásban is látványos növekedést eredményezett keresőjénél.

Számot vetett a Microsoft azzal, hogyan változott a Bing használata egy hónappal azt követően, hogy abba (és az Edge böngészőbe) az OpenAI támogatásával egy fejlett generatív mesterséges intelligencia került. Redmond blogbejegyzése szerint rendkívül bíztatóak a számok, de azért még így is sokat kell dolgozni, hogy a Google dominanciája megrendüljön a keresők piacán.

A legfontosabb mérföldkő a Bing esetében egyértelműen az, hogy a naponta aktív felhasználói szám átlépte a 100 milliós nagyságrendet. Az új felhasználók leginkább azokból a netezőkből "konvertálódtak", akik az MI-funkciók miatt próbálták ki a kereső előnézeti változatát. Azt ugyanakkor az írást jegyző Yusuf Mehdi alelnök is elismeri, hogy mindez a bővülés is csak egy kicsinyke, egyszámjegyű részesedésre elég a Google keresője által uralt szegmensben.

A desktopoknál tapasztalt különbség azonban semmi a mobilokhoz képest, ahol a Bing jelenléte szinte mérhetetlen. Ebből a szempontból különösen nagy dolog, hogy a cég tájékoztatása szerint az okostelefonos használat a hatszorosára nőtt az elmúlt 30 nap alatt.

További jó hír a Microsoft számára, hogy nemcsak az új felhasználók száma indult növekedésnek, hanem az aktivitás is. Azaz egy átlagos felhasználó napi szinten több keresést futtat le, mint egy hónappal ezelőtt.

Mindezt a Binggel szorosan összedrótozott Edge böngésző használatának növekedése mellett a Prometheusnak nevezett modell sikerének tulajdonítja a menedzsment. Utóbbinak köszönhető az is, hogy a Bing találatainak minősége látványosan javult az MI megjelenésével.

Mások egyelőre nem látják

Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a legfrissebb elérhető globális statisztikákon a fenti lendület egyelőre egyáltalán nem fedezhető fel. A StatCounter adatai szerint a desktopos keresések tekintetében a Bing idén januárról februárra még vesztett is valamicskét részesedéséből (8,85 százalékról 8,19-re esett). A mobilos fronton - szintén a StatCounter számai alapján - pedig mindkét hónapban alulról súrolta a fél százalékot.

Cloud & big data

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.