A 2020 óta zajló, részben már a Nemzetközi Űrállomáson folytatott kísérletek biztató eredményeket hoztak, jővőre mehetnek is az űrbe a faszerkezetű LignoSat műholdak.

Annak idején mi is beszámoltunk a Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry nevű japán vállalat közös projektjéről, melynek során a faanyagok űrbeli felhasználásának lehetőségeit vizsgálták. Ahogy akkor írtuk, ez hosszabb távon a különböző fafajták földi alkalmazásait is előrevetítette olyan extrém körülmények között, mint amilyen a szélsőséges hőmérsékletvltozás vagy a sugárzás. A 2020-ban bejelentett programban azt tűzték ki célul, hogy már 2023-ban felbocsátják az első, faszerkezettel épített műholdakat, amelyek az űrszemét csökkentsében ugyan nem feltétlenül válnak meghatározó tényezővé, de hasznosnak bizonyulhatnak egy sor másik alkalmazásban.

Tavaly márciusban az is kiderült, hogy a japán űrügynökséggel (JAXA) együttműködve háromféle faanyagot küldenek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), tesztelve az egyes típusok ottani ellenálló képességét. A kutatás vezetője akkor megdöbbentőnek nevezte, hogy a fa mennyire jól bírja az alacsony föld körüli pálya (LEO) szimulált körülményeit, aztán a minták ténylegesen eljutottak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) is, ahol nagyjából tíz hónapot töltöttek a JAXA Kibo moduljában. Az eredményeket nemrég tetté közzé, és a tudósok a sikeres kísérletek nyomán azt tervezik, hogy ha nem is az idén, de jövőre pályára állíthatják első teljes értékű fa műholdjukat.

A fa az alumínium helyére pályázik

A legígéretesebb fafajta jelen állás szerint a magnólia, ami a fenti körülmények között a leginkább rugalmasnak bizonyult, és a tudósok nem tapasztaltak vele kapcsolatban bomlást vagy repedést, vetemedést és egyéb deformációt. A Futurism beszámolója szerint szinte semmilyen változást nem tapasztaltak a visszaküldött minta tömegében sem, amit figyelemre méltó dolognak tartanak az űrbéli hőmérsékletre és magas sugárzási szintre való tekintettel. Ez azért is jó hír, mert ahogy egyre nagyobb mértékben támaszkodunk a műholdakra a katonai alkalmazásoktól a nagy sebességű internetig, a mesterséges égitestek egyre több problémát is okoznak.

A lap emlékeztet rá, hogy a műholdak szaporodása aggasztó folyamatokat indított el a Föld belső és külső környezetében egyaránt, ezek ugyanis – a rakétakomponensekhez hasonlóan – gyakran válnak nagyon drága űrszemétté az élettartamuk lejártával. A Föld légkörébe visszazuhanó műholdak ezzel szemben elégnek, és az ennek során keletkező apró alumínium részecskék évekig lebegnek a légkör felső rétegében, károsítva az ózonréteget. A fa viszont úgy tűnik, hogy fizikai és kémiai tulajdonságainak további módosítsával kiválthatja az alumíniumot, ráadásul a műholdas kommunikációban használt széles hullámtartományban is transzparensnek tekinthető anyag lenne.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.