A 2020 óta zajló, részben már a Nemzetközi Űrállomáson folytatott kísérletek biztató eredményeket hoztak, jővőre mehetnek is az űrbe a faszerkezetű LignoSat műholdak.
Hirdetés
 

Annak idején mi is beszámoltunk a Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry nevű japán vállalat közös projektjéről, melynek során a faanyagok űrbeli felhasználásának lehetőségeit vizsgálták. Ahogy akkor írtuk, ez hosszabb távon a különböző fafajták földi alkalmazásait is előrevetítette olyan extrém körülmények között, mint amilyen a szélsőséges hőmérsékletvltozás vagy a sugárzás. A 2020-ban bejelentett programban azt tűzték ki célul, hogy már 2023-ban felbocsátják az első, faszerkezettel épített műholdakat, amelyek az űrszemét csökkentsében ugyan nem feltétlenül válnak meghatározó tényezővé, de hasznosnak bizonyulhatnak egy sor másik alkalmazásban.

Tavaly márciusban az is kiderült, hogy a japán űrügynökséggel (JAXA) együttműködve háromféle faanyagot küldenek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), tesztelve az egyes típusok ottani ellenálló képességét. A kutatás vezetője akkor megdöbbentőnek nevezte, hogy a fa mennyire jól bírja az alacsony föld körüli pálya (LEO) szimulált körülményeit, aztán a minták ténylegesen eljutottak a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) is, ahol nagyjából tíz hónapot töltöttek a JAXA Kibo moduljában. Az eredményeket nemrég tetté közzé, és a tudósok a sikeres kísérletek nyomán azt tervezik, hogy ha nem is az idén, de jövőre pályára állíthatják első teljes értékű fa műholdjukat.

A fa az alumínium helyére pályázik

A legígéretesebb fafajta jelen állás szerint a magnólia, ami a fenti körülmények között a leginkább rugalmasnak bizonyult, és a tudósok nem tapasztaltak vele kapcsolatban bomlást vagy repedést, vetemedést és egyéb deformációt. A Futurism beszámolója szerint szinte semmilyen változást nem tapasztaltak a visszaküldött minta tömegében sem, amit figyelemre méltó dolognak tartanak az űrbéli hőmérsékletre és magas sugárzási szintre való tekintettel. Ez azért is jó hír, mert ahogy egyre nagyobb mértékben támaszkodunk a műholdakra a katonai alkalmazásoktól a nagy sebességű internetig, a mesterséges égitestek egyre több problémát is okoznak.

A lap emlékeztet rá, hogy a műholdak szaporodása aggasztó folyamatokat indított el a Föld belső és külső környezetében egyaránt, ezek ugyanis – a rakétakomponensekhez hasonlóan – gyakran válnak nagyon drága űrszemétté az élettartamuk lejártával. A Föld légkörébe visszazuhanó műholdak ezzel szemben elégnek, és az ennek során keletkező apró alumínium részecskék évekig lebegnek a légkör felső rétegében, károsítva az ózonréteget. A fa viszont úgy tűnik, hogy fizikai és kémiai tulajdonságainak további módosítsával kiválthatja az alumíniumot, ráadásul a műholdas kommunikációban használt széles hullámtartományban is transzparensnek tekinthető anyag lenne.

Piaci hírek

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.