Bár a veszélyes űrszemét mennyiségének leszorításához ez még kevés lenne, az anyagtudomány szempontjából érdekes kísérlet lesz a fa űrbeli felhasználása.

A BBC nemrég kiemelt helyen foglalkozott a Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry nevű japán vállalat közös projektjével, melyben a faanyagok űrbeli felhasználásának lehetőségeit vizsgálják, ennek ereményeként pedig már 2023-ban felbocsátanák az első olyan műholdakat, amelyeket fából készített szerkezettel építenek. Az együttműködés hosszabb távú célja, hogy feltárják a különböző fafajták extrém körülmények között való földi alkalmazásait is, tekintettel például a szélsőséges hőmérsékletvltozásokra vagy a sugárzással szembeni ellenállásra.

A riport Doi Takao egyetemi professzort idézi, aki korábban maga is részt vett két űrrepülésben, és ő az első japán űrhajós, aki egyrészt szolgálatot teljesített a Nemzetközi Űrállomáson, másrészt űrsétát is végzett. Bár a most felhasznált anyagokról ő sem beszélt, mivel azokat egyelőre bizalmas k+f információként kezelik, a soron következő lépésnek már a műholdak műszaki modelljének elkészítését, illetve a szerkezetek legyártását jelölte meg.

Doi a fából épített műholdak kapcsán az űrszemét és a légkörben elégő alkatrészek problémáját emelte ki: egyre több mesterséges égitest kerül Föld körüli pályára, az atmoszférába visszatérő műholdak pedig elégnek ugyan, de gázokat és rengeteg apró fémrészecskét hagynak a felső légkörben, amelyek hosszú ideig ott is maradnak, és egy bizonyos mennyiség fölött már a földi környezetre is hatással lehetnek. A fa elemek megsemmisülése ezzel szemben nem jár káros anyagok kibocsátásával.

Nagyon jó lehet, csak nem erre

Ezzel kapcsolatban más beszámolók arról szólnak, hogy a fából készített borítások pont az űrszemét problémájára nem lesznek különösebb hatással. Ennek egy jelentős részét eleve a rakétaalkatrészek és hasonló hardverek adják, másrészt amíg Föld körüli pályán vannak, addig a fából gyártott eszközök is pont ugyanolyan veszélyesek, mint a többi, akár óránként 35 ezer kilométeres sebességgel száguldozó törmelék. A műholdaknak ezen felül csak a borítása lenne fából, ami nem jelent választ a többi alkartész és az űrbe juttatásukhoz használt rakétakomponensek problémáira.

Mindez azt jelenti, hogy a fa felhasználása a belátható jövőben nem érhet el akkora arányt az űrszemetet képző eszközök között, hogy az érdemi változásokat hozzon. A Világgazdasági Fórum adatai alapján nagyából 6 ezer műhold kering jelenleg is a Föld körül, és ezek 60 százaléka nem is működik, vagyis űrszemétnek minősül. Az Euroconsult becslése szerint ebben az évtizedben évente átlagosan 990 újabb műholdat állítanak majd pályára, vagyis a számuk már 2028-ra elérheti a 15 ezret.

Azt azonban a kritikusok sem vitatják, hogy a fának ebben az összefüggésben való felhasználása hasznos lehet egy sor másik alkalmazásban. A szerkezetében megtalálható két szerves polimer, a cellulóz és a lignin miatt a fa erős és strapabíró anyag lehet, különösen fizikai és kémiai tulajdonságainak további módosítsát követően. Ez adott esetben az alumíniumhoz hasonló tulajdonságokat jelent, más érdekes jellemzők mellett. A Nikkei Asia vonatkozó cikke például kiemeli, hogy a fa borítás transzparensnek tekinthető a műholdas kommunikációban használt széles hullámtartományban; bár ez a kérdés más anyagok esetében egy külső antennával simán megoldható, a fa váz kiküszöbölheti a műholdak hardveres meghibásodásának egyik faktorát, amikor is az antenna csak a pályára állítást követően nyílik (vagy rossz esetben nem nyílik) ki.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.