Egy kutatás szerint az MI-asszisztenseket használó fejlesztők nem csak gyengébb minőségű kódokat termelnek, de még az a meggyőződésük is kialakul, hogy remek munkát végeznek.

A jelenleg hasznlát,mesterséges intelligenciára épülő asszisztensek alkalmazásával a szoftverfejlesztők azt kockáztatják, hogy több hibával, kevésbé biztonságos módon és jogilag is potenciálisan támadhatóan állítják elő az új kódokat – olvasható a Stanford Egyetem informatikusainak tanulmányában. A "Do Users Write More Insecure Code with AI Assistant?" című kutatásukban azt vizsgálták, hogy a programozók hogyan használják az ilyen célú MI-segédeket, például a népszerű, de máris vitatott GitHub Copilot szolgáltatást.

Az anyagot szemléző AI News szerint a vizsgálatokból kiderült, hogy az asszisztenshez hozzáféréssel rendelkező fejlesztők átlagosan több biztonsági rést hagytak nyitva a munkájukban, mint a hozzáféréssel nem rendelkezők, ami különösen látványos volt a szöveges állományok titkosítását vagy az SQL-befecskendezéses támadásokkal szembeni sebezhetőséget tekintve. A dolog azért is érdekes, mert a kutatás kimutatta, hogy az MI-asszisztenseket használó fejlesztők túlértékelik az így létrehozott kódok minőségét.

Elsőre nem nyilvánvaló buktatók

"Megállapítottuk, hogy azok a résztvevők, akiknek hozzáférést biztosítottak egy MI-asszisztenshez, nagyobb valószínűséggel hitték el, hogy biztonságos kódot írtak, mint azok, akik nem kaptak hozzáférést" – olvasható a jelentésben, melynek elkészítése során több tucat programozót kértek fel a kódok létrehozására, részben az MI-eszközökre támaszkodva, részben pedig anélkül. Az egyik feladat például az volt, hogy oldják meg a Python nyelv alatt karakterláncok titkosításátés visszafejtését egy adott szimmetrikus kulccsal.

Ezt segtség nélkül 79 százalékuk oldotta meg hiba nélkül, míg a mesterséges intelligenciára támaszkodók eredménye 67 százalékos volt. A támogatott csoport "jelentősen nagyobb valószínűséggel" nyújtott bizonytalan megoldásokat a Welch-féle t-próba alapján, nagyobb valószínűséggel használt triviális titkosító algoritmusokat, vagy akár kihagyta az autentikációt a végső visszaadott értékeknél. Az AI News a kutatás egyik résztvevőjét is idézi, aki szerint az MI ugyanolyan jó támogatást nyújt, mint a fejlesztői közösségek, de soha nem nevezi hülyeségnek a kérdéseit.

A cikk egyébként felhívja a figyelmet az MI-asszisztensek egy járulékos problémájára is annak kapcsán, hogy a múlt hónapban az OpenAI és a Microsoft egy pert kapott a nyakába a szóban forgó GitHub Copilot miatt. Ezt ugyanis mások által készített nyilvános kódsorok milliárdjainak feldolgozásával tanítják, de forrásmegjelölés vagy a szerzői jogok egyéb elismerése nélkül. Az ilyen megfelelőséget lényegében a felhasználóra hagyják, akik akaratlanul is egyre nagyobb eséllyel válnak perelhetővé, ahogy az MI-alkalmazás fejlődik.

Arról, hogy a művészek is hasonló okokból lázadoznak a generatív mesterséges intelligencia ellen, ebben a cikkünkben számoltunk be.

Biztonság

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.