Német szakemberek munkáját dícséri az a héten bemutatott új óceánkutatásra szánt eszköz, amely kiváló "úszástudását" a természetből kölcsönzött formának köszönheti.

A bionikai fejlesztésekre fókuszáló EvoLogics munkatársainak és a Helmholtz Központ kutatóinak közös munkájaként a héten hivatalosan is bemutatkozott a Quadrion elnevezésű tengerjáró megfigyelő drón. Az MTI eseménnyel kapcsolatos tudósításából kiderül, hogy a víz alatti drónoktól az óceánokban zajló természeti folyamatok pontosabb megismerését remélik.

Az alkotók várakozásai szerint a rendkívül kis vízellenállású, gyors járművek különösen hasznosak lesznek a kisebb óceáni örvények kutatásában. Utóbbiak a Föld összes tengerében keletkeznek, jelentőségüket pedig az adja, hogy közvetett hatással vannak az oxigéntermelésre.

 

 

A 10 csomóval, azaz nagyjából óránként 18,5 kilométeres sebességgel közlekedő, pingvinszerű járművek 6-8 órán keresztül dolgozhatnak majd a terepen, miközben egymással is képesek kommunikálni. Maximális merülési mélységük eléri a 150 métert.

A gyorsan változó víz alatti körülmények megfigyelésére kihegyezett pingvindrónok feladata az lesz, hogy időben érjenek az örvényekhez, és azokról még azt megelőzően tudjanak értékes adatokat begyűjteni, hogy felbomlanának. A munkához megfelelő arzenált is kaptak a jelenség mérésére alkalmas szenzorok képében. Ezek az érzékelők többek között a víz hőmérsékletét, nyomását, oxigénszintjét, vagy éppen a fluoreszcencia szintjét is rögzíteni tudják.

Az EvoLogics projekten dolgozó egyik szakembere több mint 20 éve kutatja a pingvineket. Rudolf Bannasch szerint a pingvinek titka áramvonalas alakjukban rejlik. Ha egy pingvin benzinnel tankolna, ahelyett, hogy krillt eszik, 1500 kilométert tudna úszni egy liter benzinnel a jéghideg tengerben – mondta Bannasch.

Piaci hírek

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.