Ismét amerikai a világ leggyorsabb szuperszámítógépe. A teljes kiépítés jövő márciusra készül el, de már működik az amerikai Titan, melynek teljesítménye 17,59 petaflops lesz.

Óriási pénzért óriási teljesítményre képes a szuperszámítógépek legújabb királya, az amerikai Titan. A Cray legújabb, mintegy 100 millió dollárból (kb. 22 milliárd forint) épített szuperszámítógépe az amerikai energiaügyi minisztérium Oak Ridge National Laboratoryjában található. A gép lebegőpontos számítási teljesítménye 17,59 petaflops (Floating Point Operations Per Second) – legalábbis akkor, ha teljesen elkészül. A gépet a Cray ugyanis több fokozatban építi. A teljes rendszer várhatóan jövő év márciusára készül el.

Kattintson a novemberi toplistáért!

GPU-val növelik a teljesítményt A Titan a szintén az amerikai energiaügyi minisztériumnak robotoló Sequoia-t taszította le a trónról, ráadásul úgy, hogy mindössze harmadannyi processzormagot tartalmaz, mint amaz. A Titanban mindössze 560 640, míg a Sequoia-ban 1 572 864 mag dolgozik. A Titán teljesítményének kulcsa, hogy 261 632 darab NVIDIA gyártmányú Tesla K20X gyorsító dolgozik benne. A grafikus processzor ugyanis sokkal gyorsabb a többszálas feldolgozás esetén, mint a CPU.


Szuperszámítógépek segítenek Izsák ellen
Másfél millió processzormaggal hasít a leggyorsabb szuperszámítógép

Egy szuperszámítógépnél az energiafelhasználás másodlagos kérdés, a Tesla K20 némileg alacsonyabb teljesítmény mellett10 wattal alacsonyabb fogyasztású, szerverekbe is ezt ajánlják. Ennek ellenére valószínűleg ennek a szupergépnek a legjobb az energiahatékonysága.

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.