Öt év tapasztalatai alapján a megbízhatóságban nem látszik nagy különbség. A költségekben viszont igen.

Közel öt éve, 2013 novemberében jelent meg a piacon az első olyan merevlemez, amelynek házát nagy tisztaságú levegő helyett héliummal töltötték fel. A Western Digital (WD) leányvállalata, a HGST (Hitachi Global Storage Technology) akkor dobta piacra az elsősorban vállalati környezetbe ajánlott UltraStar He6-t.

Ritkább közeg, kisebb turbulencia – alacsonyabb fogyasztás

A hélium sűrűsége mindössze hetede a levegőének, és normál körülmények között nem lép reakcióba semmivel. Ennek egy sor előnye van. A nagy sebességgel forgó lemezek kisebb turbulenciát keltenek, ami csökkenti a merevlemezek fogyasztását és a meghajtó hőtermelését. Bár a WD annak idején azzal számolt, hogy a merevlemezek fogyasztása akár 50 százalékkal is csökkenthető a HelioSeal eljárással, a gyakorlati tapasztalatok inkább 20 százalék körüli energiamegtakarítást mutatnak, de egy nagyobb tároló rendszerben ez is jelentős.

Összességében a környezeti behatásokkal szemben ellenállóbb rendszert kapunk. A hélium az írást és olvasást biztosító karoknak nagyobb védelmet kínál, ami javítja az I/O műveletek pontosságát, miáltal növelhető az adatsűrűség. Így javul a merevelemezek megbízhatósága. A WD a tavaly piacra dobott 12 terabájtos lemezére például 2,5 millió óra MTBF-et (Mean Time Before Failure – meghibásodások közt átlagosan eltelt idő) adott, és 5 év garanciát vállalt.

Az adattárolási megoldásokat kínáló Blackblaze a közelmúltban megvizsgálta, hogy van-e szignifikáns eltérés a levegős vagy a héliumos merevlemezek viselkedése között.

A hélium könnyen megszökik

Első lépésben azt nézték meg, hogy a héliumot sikerül-e megőrizni a merevlemezekben. A héliumnak ugyanis az az egyik legnagyobb problémája, ami egyben az előnyeit is adja. Mivel a legkisebb rendszámú nemesgáz, a levegőnél könnyebb, nagyon nehéz stabilan befogni. Ebben az esetben ezt azt jelenti, hogy nehéz olyan módon lezárni a merevlemez-házakat, hogy azokból az idő folyamán ne szökjön el a hélium. A fejlesztések során ez volt az egyik legnehezebben megoldható feladat. A WD a merevlemez önellenőrző jelentéseiben (S.M.A.R.T. – Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) külön fel is tünteti a ház héliumos telítettségét. A gyári állapotnál, azaz a teljes töltöttségnél 100-as érték szerepel ennél a paraméternél.

A Blackblaze statisztikái szerint mindössze egy HGST-meghajtóban csökkent az érték 100 alá. Ebben a többszöri ellenőrzés során az érték 94 és 99 között változott. Mivel azonban az érték változása nem okozott eltérést semmiféle egyéb paraméterben, a cég szakértői arra jutottak, hogy akár a töltöttséget mérő érzékelő hibája is okozhatja az eltéréseket. A merevlemez egyébként hibátlanul működött.

Nincs szignifikáns különbség – egyelőre

A vizsgálat során 8-10-12 terabájtos héliumos meghajtókat hasonlítottak össze 8 terabájtos levegővel töltött meghajtókkal. A statisztikák szerint az egy évre vetített meghibásodási arányban (AFR – Annual Failure Rate) egyelőre nem mutat szignifikáns különbséget a két rendszer.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a héliummal töltött merevlemezekről egyelőre jóval kevesebb tapasztalat áll rendelkezésre (a Drive Days az adott típusú merevlemezek együttes működési idejét jelzik), mint a levegővel töltöttekről. A tárolócég szakértőjének azonban az a hipotézise, hogy hasonló terhelés mellett hosszabb távon a héliumos meghajtók jobb évesített hibaaránnyal – értsd: kevesebb meghibásodással – működnek majd, mint a hagyományos merevlemezek.

A kérdés már csak az, hogy megéri-e az árkülönbözetet a héliumos technológia. Ezek a merevlemezek még mindig meglehetősen húzós árúak, de a hosszabb távú tervezésnél azt is figyelembe kell venni, hogy a gigabájtra vetített merevlemezár csökkenése az utóbbi években igencsak belassult. A Blackblaze erről is készített statisztikát (lásd az alábbi grafikont): 2009-2011-es időszak lényegében feleződött a gigabájtra vetített merevlemezár.

Így változott a merevlemezek 1 GB-ra veített ára a Blackblaze-nél 2009 első negyedévétől 2017 második negyedévéig


 

A 2011 őszén bekövetkező thaiföldi árvizek, melyek több gyárat is letaroltak, azonban ismét megdrágították a merevlemezeket. A 2011-es árszintet csak 2013-ban érték el újra. Az árcsökkenés katasztrófa előtti dinamikája azonban már nem tér vissza, sőt egyre lassuló tendenciát mutat.

Cloud & big data

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.