A speciális evőpálcikák elektromosan stimulálják a felhasználók nyelvét, hogy sósabbnak érezze az ízeket, mint amilyenek azok a valóságban lennének.

A japán Meidzsi Egyetem professzora, Mijasita Homei rendszeresen bukkan fel a hírekben különleges találmányaival – tavaly decemberben például az ételek ízét visszaadni képes, nyalogatható kijelzővel, amelyik lehetővé teszi, hogy a tévénéző meg is kóstolhassa, amit éppen a műsorokban lát. A feltatláló legutóbbi ötlete is ezen a vonalon mozog, de ezúttal a csuklópánton hordott miniszámítógépről és a hozzá kapcsolt evőpálcikáról van szó, amely várakozásai szerint feljavíthatja az ételek ízét (már amennyiben valaki evőpálcikával fogyasztja azokat).

A Kirin Holdings italgyártó cég és a Miyashita Laboratory együttműködésében készült eszközöket olyan embereknek szánják, akik alacsony nátriumtartalmú (nátrium-klorid, nátrium-glutamát) diétát követnek, de hozzá vannak szokva a sós ízekhez. A vonatkozó sajtóközlemény szerint ez a legelső gyakorlati megvalósítása a "sós íz fokozásának elektromos stimulációval", a technológia pedig hasznosnak bizonyulhat mindazok számára, akik sómentes étrendet próbálnak vagy kényszerülnek fenntartani.
 


A túl sok sót olyan, az életmóddal összefüggő betegségekhez kötik, mint a magas vérnyomást vagy bizonyos vesebetegségek, ami állítólag különösen aktuális dolog a sós ízek felé hajló japán konyhában, ahol az átlag fogyasztó az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiség dupláját viszi be a szervezetébe. Az evőpálcikák viszont, amelyeket egy vezeték köt össze a csuklóra szerelt áramforrással, a beszámolók szerint meglepően jól működnek: a klinikai kísérletek során kiderült, hogy étkezés közben másfélszeresére növelték a sós íz érzetét a 40 és 65 év közötti tesztalanyoknál.

Konzumer tech

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.