A pénzügyi szolgáltató jelenleg is kínál "vásárolj most, fizess később" lehetőséget, ám a Paidy felvásárlásával piachoz is jut.

Múlt hónapban még arról cikkeztek, hogy a Paidy a koronavírus miatt felfokozódó aktivitást meglovagolva akár már idén tőzsdére mehet. Ebből a friss események fényében azonban semmi nem lesz, mivel a PayPal bejelentette, hogy egy 2,7 milliárd dolláros üzlet keretében felvásárolja a startupot.

Sokan vannak és nem szeretnek tartozni

2008-ban alapított japán fintech vállalkozás egyike a szigetország amúgy nem túl nagy számban előforduló unikornisainak, azaz olyan gyorsan növekvő fiatal vállalkozásoknak, amelyek értékelése eléri az egymilliárd dollárt. A Paidy tavaly elsőként jelent meg Japánban kamatmentes utólagos fizetési szolgáltatásával. 

A távol-keleti országban a Buy Now, Pay Later (BNPL) jellegű szolgáltatások korábban nem nagyon tudtak elterjedni, mert a japánok többsége még mindig kitart a készpénzes fizetés mellett. A koronavírus-járvány azonban alaposan "megdolgozta" a helyi szokásokat is, és ahogy az emberek egyre többet kezdtek online vásárolni, úgy erősödött az igény például a BNPL-szegmens által kínált megoldásokra is. 

A Paidy konstrukciójában a jelenleg 6 millió regisztrált ügyfél megteheti, hogy három egyenlő részben fizeti ki a kosarát. A kamatmentes részletfizetésre lehetőség van készpénzben is fizikai üzletekben, de teljesíthető banki átutalással is. A kulturális eltérések tetten érhetők a fizetési szokásokban is, ellentétben például az USA-val vagy Nyugat-Európával, Japánban az ügyfelek többsége hónap végére kiegyenlíti tartozását, mert a kölcsönök felhalmozását nem nézi jó szemmel a társadalom.

Szakértői becslések szerint a tavaly 882 milliárd jenes forgalmat bonyolító utólagos fizetési szolgáltatások piaca több mint a duplájára, 1880 milliárd jenre hízhat 2024-ig.

Nagy a helyezkedés

Az amerikai PayPal eddig is a BNPL-szektor egyik legmeghatározóbb globális szereplője volt, ami a felvásárlással csak tovább erősödhet. Igaz, erre az erősítésre szükség is van, mivel a szegmens valósággal forrong az elmúlt időszakban. Jó példa erre a rivális Square tetemes összeget megmozgató akvizíciója. Az Afterpay nyári, 29 milliárd dolláros felvásárlása lett a legnagyobb ilyen jellegű üzlet, amit Ausztráliában valaha megkötöttek.

Az utóbbi időszakban tapasztalható konszolidációs törekvéseket nem csak a piaci lehetőségek kibövülése, illetve a szegmens érése fűtheti, hanem az is, hogy nemrégiben világossá vált: az Apple is harapna magának egy jókora darabot ebből az egyre szebben kerekedő tortából. Mérpedig, ha Cupertino valahová beteszi a lábát, ott bizonyosan nem maradnak átrajzolatlanul az erőviszonyok.

Sőt még csak lépnie sem kell az Apple-nek, elegendő egy lehetséges lépésről szóló sajtóhír is. A Bloomberg július közepén írta meg, hogy információi szerint Cupertino belép a vásárlási mikrohitelek piacára, mire több BNPL-piac szereplőnél azonnal kétszámjegyű zuhanást produkáltak a részvények. A PayPal méretének és lényegesen szélesebb portfóliójának hála ezt a pánikot jórészt megúszta, de azért még itt is jelentkezett egy kis mínusz a sajtóhír hatására.

Piaci hírek

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.