Az okostelefon-vásárlók a német sugárvédelmi hatóság februárban frissített összesítésében ellenőrizhetik, hogy mennyi rádiófrekvenciás energiát lesz kénytelen elnyelni a szervezetük.

Legutóbb tavaly augusztusban írtunk a német sugárvédelmi hatóság (Bundesamt für Strahlenschutz, BfS) átfogó listájáról, amely rendszeresen frissített adatokat közöl arról, hogyaz egyes telefonmodellek mekkora sugárzásnak teszik ki a felhasználókat. Az összeállítás annál is praktikusabb, mert nem csak a boltokban éppen kapható készülékek szerepelnek benne, hanem tartalmazza a már kifutott, ugyanakkor még bőven használatban lévő eszközöket is. A lista a nemzetközi szabványnak tekintett fajlagos elnyelési tényező (Specific Absorption Rate, SAR) alapján készül, ami watt/kilogramm alapon határozza meg, hogy a felhasználók szervezete mennyi rádiófrekvenciás energiát kénytelen elnyelni a telefonok használatakor.

Az adott készüléktípusok mellé olyan határérékeket rendelnek, amelynél magasabb SAR-értékkel nem kell számolni, alacsonyabbat viszont simán lehet tapasztalni. Ennek oka, hogy a telefonok csak az éppen szükséges energiával csatlakoznak a hálózatokhoz, vagyis a bázisállomások közelsége a jellemző SAR-határértékhez képest a tényező aktuális értékét is csökkenti. Fontos, hogy kettes vagy annál magasabb SAR-értékkel forgalomba sem lehet hozni egy készüléket, ezt a szintet viszont elég sok modell megközelíti, és a BfS szerint az egyes generációk átlagos SAR-értékében is tapasztalható valamelyes emelkedés.

Az élmezőny túlteljesít, az alsóház rendesen le van szakadva

Az összeállítás bő másfél évtizede érhető el, és jelenleg már 3430 tételt tartalmaz. A legfrissebb lista élmezőnyét a Samsung és a Nokia modelljei uralják (a dél-koreai gyártó hagyományosan jól teljesít), melléjük a top 10-be csak az LG és a ZTE fért be egy-egy típussal. Az alsó házban a legszembetűnőbb változás, hogy a Xiaomi már nem csak a legnagyobb SAR-értékkel rendelkező modell "büszke" tulajdonosa, hanem már további telefonokkal is ott van a legrosszabb tíz között – csakúgy, mint az ugancsak kínai OnePlus. A Huawei viszont, amely tavaly nyáron még hat készüléket adott a lista legvégére, most teljesen eltűnt a szégyenpadról.

Érdemes megjegyezni, hogy nem létezik semmilyen általános standard azzal kapcsolatban, hogy a telefonok mikor tekinthetők ebből a szempontból jónak, kielégítőnek vagy rossznak. Ugyanakkor a BfS Der Blaue Engel (kék angyal) nevű tanúsítányát azok az eszközök kapják meg, amelyek 0,60-as SAR-értéknél jobb eredményt érnek el a laboratóriumi vizsgálatok során. Egyébként itt is, ahogy az alábbi diagramon is, a testet érő sugárzásról van szó – a fülnél mérhető, így a kifejezetten a fejet érő sugárzás esetében jóval ritkább a magas SAR-érték, és az átlag a tavalyihoz hasonlóan fordított, némileg csökkenő trendet mutat.

 


Infogram
Konzumer tech

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.