A negyedik negyedévben messze a várakozások fölött jöttek a bevételek. De a fejlődéshez költeni is kell, figyelmeztetett a vezérigazgató.

Jobb eredménnyel zárta a 2021-es negyedik negyedévét az Intel, mint az elemzők várták, de a karácsony másnapján, december 26-án zárt időszak a szép teljesítmény ellenére sem nyugtatta meg a befektetőket. A vállalat teljesítményére jellemző, hogy míg az elemzői konszenzus részvényenként 0,91 dollár profitot jósolt, a végső szám 1,09 dollár lett. A zárás utáni kereskedésben először ennek ellenére is esni kezdtek a vállalat részvényei, és csak később erősödtek vissza fokozatosan.

A vállalati szegmensben erősítettek

Az Intel negyedéves bevétele 19,5 milliárd dollár volt, ami messze jobb a piaci várakozásokban és a társaság októberi előrejelzésében is szereplő 18,31 milliárd dollárnál. A bevétel 4 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az idei első negyedévet tekintve az Intel vezérkara eleve optimistább, mint az elemzők: előbbiek 18,3 milliárd, utóbbiak 17,62 milliárd dolláros bevétellel számolnak.

A bevételek legnagyobb részét hozó Client Computing Group még azzal együtt is jobban teljesített a jóslatokhoz képest, hogy 7 százalékkal visszaesett a bevétele, így 10,1 milliárd dollárral zárt: az elemzők 9,6 milliárd dollárra várták az üzletág bevételét. Ez annak fényében meglehetősen furcsa, hogy nagyon erős éven van túl a PC-piac. Pat Gelsinger vezérigazgató egyébként azzal számol, hogy a PC-eladások továbbra is erősek maradnak. (A Microsoft, amely szintén a héten adta ki negyedéves jelentését, a PC-s üzletágában 16 százalékkal növelte bevételeit a múlt évi azonos időszakhoz képest.)

Az Intel Data Center Group részlege rendkívül erős negyedévet zárt. Éves összevetésben 20 százalékkal nőttek a bevételei, így a negyedévet 7,3 milliárd dollárral zárta (az elemzők 6,7 milliárdot vártak). A mostani tájékoztatás során Gelsinger azt mondta, hogy a negyedik negyedévben az on-premise, a vállalati és a kormányzati szektor kereslete is erős volt. Ugyanakkor sokszor olyan alkatrészek hiánya okozott zavarokat a piacon, mint amilyenek például az új Intel-alapú szerverekhez szükséges az Ethernet tápvezérlők – illusztrálta a piaci helyzetet a vezérigazgató.

A folyó negyedév során leginkább ettől az üzletágtól várhatók újdonságok. Gelsinger azt ígérte, hogy a negyedév során megkezdik az Intel következő generációs szervercsipjének, a Sapphire Rapidsnak a szállítást. Az új szervercsip termelése várhatóan a második negyedévben fut fel.

Az IoT Group 36 százalékkal növelte a bevételeit, így a negyedéves végösszeg 1,1 milliárd dollár lett, míg a Non-volatile Memory Storage Group (NSG) bevételei 18 százalékkal visszaestek. A többek között FPGA-kat és különböző SoC csipeket fejlesztő-gyártó Programmable Solutions Group (PSG) ellenben 15 százalékos növekedéssel megközelítette a félmilliárdot (484 millió dollár).

Egyelőre a bevételekben periférikus szereplő az önvezető technológián dolgozó Mobileye, amelyik a negyedévben 356 millió dollár bevételt termelt, vagyis 7 százalékkal többet, mint egy éve. Az Intel azonban már decemberben bejelentette, hogy tervezi a részleg teljes leválasztását, és tőzsdére is vinné az önállósított céget.

Fel kell venni a ritmust, még ha fájdalmas is

Gelsinger továbbra is hisz abban a stratégiában, amelynek mentén tavaly elkezdett dolgozni: építeni, építeni, építeni. Legutóbb az ohiói üzem bejelentése kapcsán számoltuk össze, hogy a vezérigazgató egy év alatt gondoltban (és részben a valóságban is) elköltött 120 milliárd dollárt, és akkor még a New Albanyben épülő Intel-komplexumot még csak 20 milliárddal vettük figyelembe. Azóta kiderült, hogy ez az összeg csak az ott építendő első két gyárra értendő. Az ohiói városban azonban akár nyolc üzemet is felhúzhatnak a következő évtizedben, és így a teljes beruházás értéke akár a 100 milliárdot is elérheti.

A vezérigazgató az elemzőkkel folytatott beszélgetés során is hangsúlyozta, hogy be kell fektetni, ha a vállalat fel akar felzárkózni, mert egyelőre nincs elegendő gyártókapacitása. A beruházások azonban egy ideig rontják az eredményeket. Az Intel már az előző negyedévben is figyelmeztette a befektetőit, hogy a következő két-három évben csökkenni fog a bruttó árrése a gyártókapacitás fejlesztésének magas költségei miatt. A csökkenés már most is érzékelhető. 2020 azonos időszakában még 60 százalék volt, a december 26-án zárt negyedévben 4,6 százalékponttal romlott a mutató, de a folyó negyedévre már csak 52 százalékkal számol a vállalat.

Mint a pénzügyi jelentésről kiadott közlemény írja, az Intel februárra tervez egy befektetői találkozót, ahol a menedzsment nem csak az évre vonatkozó elképzeléseit, hanem hosszú távú terveit és fejlesztési ütemtervét is ismerteti a részvényesekkel.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.