Az amerikai versenyfelügyelet és a tagállamok által benyújtott keresetek súlyos versenykorlátozó gyakorlatokkal vádolják a közösségi óriást, ami akár az Instagram- és a WhatsApp-felvásárlások felülvizsgálatával végződhet.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) és összesen 46 amerikai tagállam főügyészei szerdán fordultak a bírósághoz a Facebook "felvásárlás vagy eltemetés" néven hivatkozott stratégiája és a közösségi hálózat hosszú évek óta folytatott versenykorlátozó gyakorlata miatt, ami szerintük a kisebb, de potenciálisan veszlyes versenytársak folyamatos eltakarítását célozta.

Ezzel a Facebook rövid időn belül a második olyan technolgiai óriáscég, amely nagyszabású trösztellenes eljárás közepén találta magát: októberben az amerikai igazságügyi minisztérium (Department of Justice, DOJ) az Alphabet-Google-t citálta bíróság elé, ugyancsak azzal vádolva az ezermilliárd dolláros vállalatot, hogy piaci erejét kihasználva tartja féken üzleti riválisait.

A mostani kereset is kiemeli azt a ritka egyetértést, amelyben a Trump-adminisztráció és a demokrata oldal is fellép a big tech vállalatok elszámoltathatóságáért, és amelynek nyomán mindkét politikai oldalon aktívak azok a hangadók, akik a Facebook és a Google feldarabolásában látnák a problémák megoldását. A mostani kereset egyik legfontosabb eleme is éppen a versenytársak célzott felvásárlása, ezen belül is az Instagram 2012-es és a WhatsApp 2014-es akvizíciója, amit a szövetségi és állami szabályozók szerint is újra kell értékelni.

Amikor a Facebook félti a szabad versenyt

A közös keresetet, amelyben egyébként csak Alabama, Georgia, Dél-Karolina és Dél-Dakota nem vesz részt, a Facebook vezető jogásza történelmi revizionizmusnak nevezte, és azt hangsúlyozta, hogy a versenyjog nem lehet a sikeres cégek büntetésének az eszköze. Szerinte az Instagram és a WhatsApp is éppen annak köszönhetően vált azzá, ami, hogy a Facebook dollármilliárdokat ölt az alkalmazások népszerűségének növelésébe.

A vállalat ennek alapján úgy látja, hogy a mostani kormányzati fellépés azt a hátborzongató üzenetet küldi az amerikai üzleti szereplőknek, hogy soha semmilyen felvásárlásra nem lehet végleges, lezárt ügyként tekinteni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Facebook csak a közelmúltbanis két jelentősebb felvásárlást hajtott végre: a múlt hónapban az online ügyfélszolgálati eszközt fejlesztő, Kustomer nevű startupot szerezte meg a Wall Street Journal szerint 1 milliárd dollár körüli értékeléssel, és bezsákolta a netezők körében egyre népszerűbb Giphy szolgáltatást is.

Bár a pert elindító koalíció nevében a New York-i főügyész úgy nyilatkozott, hogy a Facebook gyakorlata a hétköznapi felhasználókat is megkárosította a piaci verseny korlátozásával, a Facebook szerint a felhasználók éppen hogy a nyertesei lettek a WhatsApp ingyenes működésének, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a riválisok – például a YouTube, a Twitter vagy a WeChat – nagyon is jól elvannak a fejlesztői platformhoz való hozzáférés nélkül.

Nem holnap reggelre fog eldőlni a dolog

Bár a mostani ügy még hosszú évekig elhúzódhat, és a nagyvállalatok tényleges feldarabolását kikényszerítő bírósági döntések is ritkák, sok szakértő gondolja úgy, hogy ebben az esetben a vádak nagyon szilárd alapokon állnak. Itt olyan belső dokumentumokat citálnak, mint mondjuk az a Mark Zuckerbergtől származó 2008-as email, amelyben a társaság vezetője azt fejtegeti, hogy sokkal érdemesebb felvásárolni valakit, mint versenyezni vele.

Megint mások úgy vélik, hogy az FTC ügye sokkal gyengébb, mint akár a DOJ keresete a Google ellen: 6-8 évvel ezelőtti felvásárlásokról van ugyanis szó, és a befektetők nagy részével egyetértésben arra fogadnak, hogy egy elhúzódó bírósági eljárásban a Facebook sikeresen védi majd meg magát. (A vállalat részvényárfolyama a hírek hatására mindössze 3 százalékot zuhant, hogy aztán 1,9 százalékos mínuszban zárja a napi kereskedést.)

Annyi mindenesetre biztos, hogy a mostani ügyek nagyságrendje csak a Microsoft egy generációval ezelőtti, 1998-as antitröszt-perével mérhető össze. Bár akkor a szövetségi kormányzat végül ejtette a társaság elleni vádakat és a Microsoft feldarabolásának tervét, az ugyancsak évekig tartó pereskedés és a fokozott figyelem mindenképpen azt eredményezte, hogy a Microsoft nem folytathatta az addig megszokott tempóban a versenytársak földbe döngölését, sőt sokak szerint ez az ügy ágyazott meg az internet-felhasználás azóta tapasztalt, robbanásszerű fejlődésének is.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.