A JioPhone Next készüléket a világ legolcsóbb okostelefonjaként harangozták be, amivel nem csak Indiában, de világszerte is több százmillió új felhasználót céloznak meg.

A Google egy "rendkívül megfizethető" okostelefont fejlesztett az indiai Reliance Jio távközlési szolgáltatóval együttműködve, amelynek célja, hogy több százmillió előfizetőt kapcsoljon be a nagy sebességű mobil adatoforgalomba. Emellett támogatja a Jio új, felhő alapú és 5G-s szolgáltatásainak bevezetését is, jelentős lökést adva partnerének a következő generációs mobil ökoszisztéma fejlesztésében – derül ki a társaság csütörtöki bejelentéséből.

A Reuters tudósítása alapján a JioPhone Next néven futó készüléket az Alphabet-Google és a Jio kifejezetten az indiai piacra fejlesztette. Mukesh Ambani, a Jio operátort is működtető Reliance Industries elnöke (és aktuálisan a világ 12. leggazdagabb embere) a vállalat éves közgyűlésén azt is közölte, hogy az új telefon szeptemberi bevezetésével párhuzamosan bővítenék a Jio technológiai, telekommunikációs és szórakoztató szolgáltatásait is.

India ma már a világ második legnagyobb mobilos piaca körülbelül 530 millió okostelefon-felhasználóval. A hatalmas növekedési potenciált azonban nem csak a plusz szolgáltatások elindítása jelenti, hanem az a tény is, hogy több mint 300 millió ember még mindig a régi "feature phone"-okat használja, a Jio és a Google pedig már tavaly megállapodott benne, hogy közösen fejlesztenek egy Android alapú mobil operációs rendszert.

Technológiát adnak a piacért cserébe

A JioPhone Next Ambani szerint nem csak indiai, de globális viszonylatban is a legolcsóbb, már a mai fogalmak szerint is okostelefonnak nevezhető készülék lesz. Bár annak árát egyelőre nem pontosították, azt világossá tették, hogy a több százmilliós indiai piacot ugródeszkának tekintik a globális terjeszkedéshez, újabb lépést téve abban az átalakulási folyamatban, amelyben a hírek szerint egyelőre megelőzi hazai versenytársait.

A Google az előző évben 4,5 milliárd dollárt tolt a Jio Platforms anyavállalatba, és azt is közölte, hogy technológiával is támogatja, hogy a Jio hagyományos mobil operátorból a digitális technológiákra épülő, a fogyasztókra koncentráló platformmá formálja magát. Ide tartozik, hogy a Facebook tavaly márciusban 5,7 milliárd dollárért szerzett magának közel 10 százalékos tulajdonrészt ugyanebben a társaságban.

A Jio befektetői között ott találjuk az ugyancsak amerikai Intelt és a Qualcommot, a Microsofttal pedig 2019-ben kötöttek 10 évre szóló együttműködési megállapodást az Azure platformra épülő adatközpontok létesítéséről. A mostani bejelentésből ugyanakkor kiderül, hogy a Jio kiskereskedelmi alaptevékenysége a Google Cloud infrastruktúrájára költözik, ami az indiai szolgáltatónak új eszközöket biztosít a magánfelhasználók és a kkv vállalkozások kiszolgálásában, a Google előtt pedig megnyitja a Reliance birodalom óriási, az olajüzlettől a távközlésen át az e-kereskedelemig terjedő jelenlétét.

Közösség & HR

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.