Kína kitűzte az új célját: másfél évtizeden belül a mesterségesintelligencia-ipar vezetője lesz. A döntésben a gónak is volt szerepe.

Folyamatosan bővül a Made in China 2025, a 2015-ben kidolgozott gazdaságfejlesztési program, amely célul tűzte ki az alacsony és a magas hozzáadott értékű (LVP-HVP) gyártóipari tevékenység arányának fokozatos átfordítását. Ennek első lépéseként a technológiai ipar kapott prioritást. A chipgyártással kezdték. Több sikertelen felvásárlási kísérlet után – a legnagyobb publicitást a Micron megszerzésére tett kísérlet kapta – beindult a "B" terv: az állami tulajdonú Tsinghua Unigroup bejelentette, hogy 47 milliárd dollárból 2020-ra a világ harmadik legnagyobb chipgyártója lesz.

A go miatt került terítékre az AI

A múlt héten a Kínai Népköztársaság Államtanácsa közzétett egy tervet (kínai nyelven itt érhető el, de segít a Google Translate) arra, hogy Kínának 2030-ra a mesterséges intelligencia terén a világ vezetőjévé kell válnia. Addigra egy 150 milliárd dollár értékű AI-piacot akarnak kiépíteni. Ehhez dollármilliárdokat öntenek az akadémiai kutatásokba, kísérleti, maximum hosszú távon eredménnyel kecsegtető projektekbe és AI-startupokba.

A döntés jól illeszkedik abba a kínai törekvésbe, hogy minél gyorsabban ledolgozza technológiai hátrányát Nyugat-Európával és az USA-val szemben. Ugyanakkor egyes források szerint annak, hogy a chipgyártás után most az AI (Artificial Intelligence ) került terítékre, egy meglepő ok is meghúzódik: a Google AlphaGo-jának sikere.

A kínai kormányt már az is rosszul érintette, hogy a Google DeepMinde csoportja által fejlesztett AI-rendszer legyőzött egy 9 danos, tehát a világ legjobbjai között számon tartott korai gojátékost. Az igazi sokkot azonban az okozta, hogy idén májusban az AlphaGo Kínában, azaz hazai pályán győzte le a világ legjobbjának tartott, egyébként szintén 9 danos Ko Csie-t. A The New York Times információi szerint a két esemény nagy hatást gyakorolt a kínai politikusokra, és megnyitotta az állami forrásokat a fejlesztésekhez.

Már most sem állnak rosszul

Sok amerikai szakértő szerint Kína már most is ott liheg az USA nyomában az AI-kutatásban, sőt a felhasználásában is. A nagyobb publicitást kapott fejlesztések, például az Ant Financial (korábban Alipay) mesterséges intelligenciára épülő automatikus kárrendezési rendszere, melynél csak fényképeket kell feltölteni ehhez, vagy az Alibaba intelligens digitális asszisztense csak a jéghegy csúcsa.

Az AI-kutatásban élen járó országokban közzétett mély tanulási tanulmányok száma 2012-től

Forrás: MIT Technology Review

A most meghirdetett állami program felgyorsíthatja a folyamatot, és hosszú távon megalapozhatja Kína világgazdasági dominanciáját. A kutatások szinte minden kulcsterületet érintenek: mezőgazdaságot, gyártást, logisztikát, pénzügyi-biztosítási szektort, de az állami szféra sem marad ki. Emellett tervezik például, hogy mesterséges intelligenciával látják el a nagy hatótávolságú rakétarendszereiket, és azt is vizsgálják, hogy miként lehetne alkalmazni az AI-t bűnmegelőzésre.

Ezzel szemben Donald Trump kormánya villámgyorsan lefaragta a tudományos kutatásokra fordítható támogatásokat, és csökkentette azoknak az állami szerveknek a költségvetését is, melyek az AI-kutatásokat finanszírozták.

Cloud & big data

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.