A 2017 óta összelopott kriptovalutájuk kétharmada származhat Japánból, Vietnámból és Hongkongból, a belőle finanszírozott fegyverkezési program pedig egyre komolyabb fenyegetést jelent.

2017 óta az Észak-Koreával kapcsolatban álló hekkercsoportok legalább 721 millió dollár értékben loptak el kriptoeszközöket Japánból, ami ebben az időszakban globális bevételük 30 százalékát tehette ki – derül ki a blokkláncalapú ranzakciók elemzésével foglalkozó Elliptic adataiból. A Nikkei Asia megbízásából késztett tanulmány a lap szerint az első olyan anyag, amelyben az általuk okozott pénzügyi veszteségeket régiónként vagy országonként is lebontották.

Összehasonlításképpen, az ENSZ Biztonsági Tanácsának ápriliban közzétett jelentése alapján Észak-Korea 2022-ben 600 millió és 1 milliárd dollár közötti értékben lopott el kriptovalutát, amit az Elliptic most 640 millió dollárra becsült. A Nikkei beszámolója szerint azonban a Phenjanhoz köthető kibertámadások zsarolóprogramokat és hekkelést is alkalmaznak, az Elliptic elemzésében pedig többnyire az utóbbiak, vagyis a kriptovaluta-tőzsdékről való közvetlen lopások szerepelnek.

Észak-Koreának elsősorban rakétaprogramja finanszírozásához van szüksége az így szerzett devizára, amivel már Ázsia biztonságát veszélyeztetheti. A G7-es országok pénzügyminiszterei és jegybanki elnökei nemrég fogadtak el közös nyilatkozatot, amelyben az állami szereplők tiltott tevékenységeiből fakadó, növekvő fenyegetésről beszélnek, a fenti adatok pedig ismét arra mutatnak, hogy határokon átnyúló együttműködés a kriptovaluta-iparban is kritikus fontosságú lenne.

Többet nyúlnak le, mint amennyit termelnek

Az Elliptic szerint Észak-Korea összesen 2,3 milliárd dollár értékű kriptovalutát lopott össze magának a 2017-2022-es időszakban, a károsultak listáján Japánt Vietnám (540 millió dollár), az Egyesült Államok (497 millió dollár) és Hongkong (281 millió dollár) követi. A nagyságrendeket jól érzékelteti, hogy a Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO) adatai alapján az onnan szerzett 721 millió dollár majdnem kilencszer több, mint amekkora a teljes észak-koreai export lehetett 2021-ben.

A hekkerek elsősorban olyan piacokat vesznek célba, ahol a kriptovaluta-piacok gyorsan bővülnek. A Nikkei szerint igaz, hogy a fizetési szolgáltatásokról szóló törvényeket már sok helyen erősítették, de reagálni kell az olyan új technológiákra is, mint amilyen a decentralizált finanszírozás (DeFi), és támogatniuk kell a kriptotőzsdék üzemeltetőit is azok kezelésében, emellett több információt kellene megosztani a köz- és magánszektor, illetve az egyes országok ipari szövetségei között.

Biztonság

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.