A CB Insights kutatása azokat a technológiai trendeket veszi sorra, amelyeket ebben az évben már nem csak elméleti lehetőségként, hanem valós tényezőként vagy problmaként kell kezelnünk.

A CB Insights frissen közzétett tanulmánya azokat a trendeket veszi sorra, amelyek a piackutató szerint már ebben az évben éreztetik valamilyen módon a hatásukat – ez jelenthet közvetlen befolyást is a technológiai piacra vagy az emberek mindennapi életére, más esetekben viszont olyasmiről van szó, mint amilyen az új kihívások világos kirajzolódása. Részben az amerikai választási évnek is köszönhető, hogy a technológiát érintő társadalmi és politikai viták 2020-ban tovább fokozozódnak, de az előrejelzés szerint az év végére már sokkal pragmatikusabbak és koncentráltak lesznek egy-egy speciális kérdéshez kapcsolódóan. Vagyis a most napirenden lévő kérédések semmit sem veszítenek a jelentőségükből, de az amerikai, kínai, európai és más megközelítéseket is figyelembe véve a technológiát már nem egy monolitikus témaként kezelik, amelyről általánosságban el kellene eldönteni, hogy jó vagy rossz nekünk.

A dokumentum összesen 14 olyan trendet azonosít, amelyre a CB Insights szerint az idén különös figyelem hárul majd. A cég adatplatformján állítólag messze a mesterséges intelligenciával kapcsolatos keresések voltak a legnépszerűbbek 2019-ben: a mélytanuló algoritmusok, a versengő hálózatok és a generatív modellek, vagy például a gépi látás gyors fejlődése miatt az MI többé nem egy reklámszlogen, hanem egyre több iparágban a szükséges alapkompetenciák közé kerül. Annál is inkább, mivel 2020-ban mások mellett a kereskedlemben, a logisztikában, a gyártóiparban vagy az egészségügyben is egyre több piacosítható MI-alkalmazás bukkan fel. Ehhez jönnek a kvantum számítástechnika, a blokkánc vagy a livestreaming új alkalmazásai – bár sok esetben a szélesebb körű kommercializálódásra még várnunk kell, már az sem igaz, hogy üzleti értelemben túl korai lenne ténylegesen foglalkozni velük.

Szaporodnak a megkerülhetetlen témák

Az összességében 68 oldalas anyag így az első helyen foglalkozik a kvantum technológiák szélesebb körű és mélyebb piacosításával vagy a kiterjesztett és virtuális valóság, illetve az 5G hálózatok diszruptív szerepével, ami sokfelé kihat majd a munkavégzés megszokott helyére és módjára is. Ugyanígy a technológiai áttörésekkel folyamatosan növekszik a robotok gazdasági szerepe, miközben a termékfejlesztésben és -tervezésben mára megkerülhetetlenné vált az empatikus megközelítés – egyszerűen fogalmazva, a vásárlók egyre kevésbé törődnek az olyan termékekkel, amelyek nem törődnek velük. A megfelelő technológia már az ellátási láncok drasztikus átalakításához és fenntarthatóbbá tételéhez is rendelkezésre áll, mint ahogy a központi bankok is felülvizsgálják álláspontjukat a kriptopénzekről, és terveket készítenek saját digitális fizetőeszközeik kibocsátásáról.

A CB Insights úgy látja, hogy ebben az évben a megjelennek a nagyazabású "peer-to-peer" cégfelvásárlások, vagyis a legnagyobb piaci szereplőkhöz képest még kicsi, de így is dollármilliárdos startupok (úgynevezett unikornisok) közül többen is összeolvadhatnak egymással. A piackutató a szaúdi és orosz technológiai befeketések erős hullámára számít ebben az évben, különösen a szoftveres megoldások területén. Eközben a wellness- és egészségügyi technológiák, különös tekintettel az élettartam meghosszabbítására, lassan egy több mint 8 ezer milliárd dolláros új "mega-piaccá" olvadnak össze – már olyan cégek, mint az Apple is látványosan emelik majd a tétet az egészségügyi termékek és szolgáltatások területén. A fent említett livestreaming könnyen meghatározóvá válhat a 2020-as vásárlási trendek között, hosszú idő óta először hozva érdemi változást az online vásárlás működésébe.

Hogy a problémákról is megemlékezzünk, az "AI bias" nevű jelenség, vagyis a mesterséges intelligenciára épülő, automatizált rendszerek részrehajló működése az idén már legfontosabb a szabályozói problémák és feladatok között van. A tanulmány külön kiemeli, hogy a kiberbiztonsági fenyegetések közül néhány már egyértelműen túllép az elméleti fenyegetés szintjén, és innentől valós veszélyként kell számolni vele. A zsarolóvírusok és férgek mellett ide sorolja a Slaughterbots című, 2017-ben nagy figyelmet keltett videóban szereplő apró drónokat és ehhez hasonló megoldásokat, amelyek az eltelt rövid időben az elméletből valós lehetőséggé váltak, és hozzájárulhatnak a nemzetközi adok-kapok konfliktusok gyakoribb és általánosabb kialakulásához. De ugyanide tartozik a biohekkelés felfutása is, ami egyre nagyobb fejtörést okosz a szabályozóknak és az egészségügyi eszközök fejlesztőinek.

A CB Insights anyaga pdf formában innen tölthető le.

Piaci hírek

Koronavírus, recesszió, elbocsátások – és jönnek a belsős adattolvajok

Már vannak jelei annak, hogy a tömeges elbocsátások miatt fel fognak erősödni a bennfentes kibertámadások.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.