A május végi adatok alapján már 24 olyan startup működik világszerte, amelynek értékelése a 10 milliárd dollárt is meghaladja, közöttük mindössze egyetlen európai vállalkozással.

A CB Insights májusi adatai alapján már 472 darab unikornis startup működik világszerte, vagyis ennyi korai fázisú, nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozás érte el vagy haladta meg az 1 milliárd dolláros értékelést. Magát a kifejezést 2013 óta használják, amikor még csak pár tucat ilyen társaságot jegyeztek, így a kifejezés is arra utalt, hogy az ember nem botlik bele minden sarkon az ilyen cégekbe. Mára a helyzet nem csak az unikornisok számában, hanem földrajzi eloszlásában is sokat változott, és toplistákon már nem is az egyszarvúakat, hanem a tíz- vagy akár százszarvúakat találunk.

Az ugyancsak néhány éve megjelent decacorn és hectocorn jelzők a technológiai szektorban felnövekvő, 10 vagy 100 milliárd dolláros értékelésű startupokra vonatkoznak. Ez persze azt is mutatja, hogy a startup szó kezdi elveszíteni eredeti jelentését, a korábban meghatározott kereteken túllépve már egy üzleti kultúráról van szó, ráadásul a startupok értékelése is elég bizonytalan dolog. Ettől függetlenül lassan annyi decacorn céget jegyeznek, mint ahány unikornis működött néhány évvel ezelőtt, a CB Insights összeállítása szerint pedig az összes unikornis értéke az 1400 milliárd dollárt közelíti.

A legfrissebb listán 24 decacorn cég szerepel, amelyek közül a 75 milliárd dollárosra becsült kínai Bytedance (Toutiao) vezeti a mezőnyt. A hét éve alakított cég az első időkben a hazai piacon tevékenykedett, azonban a rövid videókkal operáló TikTok alkalmazással olyan nemzetközi terméket alkotott, amely valósággal végigsöpört a világon, sőt már nálunk is sokan használják. A formálisan még mindig a startup kategóriába sorolt vállalatot egy másik kínai vállalkozás, a kínai Ubernek nevezett Didi Chuxing követi 56 milliárd dolláros értékeléssel, és az amerikai cégek csak ezután következnek a Stripe, a SpaceX és az Airbnb személyében.

Még a fintech unikornisok is megtorpantak

A top 10-ben egyébként négy kínai és négy amerikai társaság mellett ezúttal egy indiai (One97 Communications) és egy szingapúri (Grab) startupot találhatunk, de európai vállalat ezúttal sincs közöttük. Európában a legértékesebbnek a 19. helyen lévő brit Global Switch bizonyult a maga valamivel több mint 11 milliárd dollárjával, de a következő már az 51. helyen álló svéd fintech szolgáltató, a Klarna 5,5 milliárd dollárral. Természetesen ez is nagyon sok pénzt jelent, de a decacorn-mezőnynek egyelőre a közelében sincs – ott a kínai és amerikai vállalatok mellett csak az említett indiai és szingapúri, illetve brazil (Nubank) és indonéz (Go-Jek) startupoknak sikerült megjelenniük.

A CB Insights listájáról legutóbb január végén számoltunk be, amikor 445 unikornis szerepelt rajta, vagyis azóta 27 startup került fel rá, nem számítva az IPO vagy M&A típusú exiteket. Az egyik leglátványosabb változás viszont az volt, hogy a januárban még 50 milliárdra értékelt amerika Juul Labs neve mellett ezúttal 12 milliárd dollár szerepel, amivel még mindig a decacorn cégek között van, de az elektromos dohánytermékekben utazó vállalat már tavaly ősszel elindult azon a lejtőn, amelyen még mindig nem sikerült megállnia.

A piackutató az eddig legjobban teljesítő szegmens, a fintech szolgáltatások kapcsán megjegyzi, hogy a világjárvány és a vele együtt járó gazdasági megtorpanás ezt a területet is komolyan érinti. Az idei első negyedév az utóbbi két év leggyengébb időszaka volt a kockázati tőkebefektetők aktivitását tekintve: ebben az időszakban "mindössze" 3 darab fintech unikornis született, szemben az előző év megfelelő időszakában jegyzett 8 vállalkozással. Az exiteket tekintve viszont az első negyedévben is születtek látványos üzletek, a Plaid 5,3 milliárd dolláros felvásárlása például a cég 2018 decemberi értékének majdnem dupláját tette ki.

Piaci hírek

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.