Önálló cégbe szervei ki európai mobiltornyai passzív elemeit. A magyar tornyok is a TowerCo nevű cégbe kerülnek.
Hirdetés
 

Pár napja jelentette be a Vodafone Csoport, hogy különválasztja hálózata aktív és passzív elemeit, és utóbbit, azaz az adótornyokat önálló cégbe szervezi a teljes európai piacon. A tíz országban közel 62 ezer adótornyot üzemeltető vállalat, amit egyelőre TowerCo néven emlegetnek, 2020 májusában kezdi meg működését. Ha a következő másfél évben a piaci viszonyok alakulása is lehetővé teszi, akkor a céget tőzsdére is vinnék.

A TowerCo kizárólag az adótornyok passzív elemeit, magukat a tornyokat, az áramellátó egységeket, valamint az aktív elemek elhelyezésére szolgáló konténereket kezeli.

Mint a döntésről kiadott közlemény írja, tavaly novemberben fogtak hozzá a passzív elemek portfóliójának felülvizsgálatához, hogy optimalizálhassák az eszközkihasználást. Ennek során nemzeti piacokra lebontva vizsgálták azt is, hogy miként lehet a toronyhálózat egy részét értékesíteni. Az átvilágítás során arra jutottak, hogy a tornyok az önálló cégbe szervezéssel bevételtermelésre is alkalmasakká válnak. A bevételek elsősorban a tornyok bérbeadásából jöhetnek.

Mégis a páneurópai hálózat felé tartunk?

Még a kanyarban sem volt az 5G, de az európai szolgáltatók már egy páneurópai hálózatban gondolkodtak. A szegmentált európai piacon ugyanis sokkal rosszabb hatékonysággal lehetett működtetni a mobilhálózatokat, mint a nagy egységes piacokon, pl. az USA-ban vagy épp a Távol-Keleten. A legnagyobb szolgáltatók már 2012-ben felvetették az EU akkori illetékesének, Joaquin Almuniának, a második Barroso-bizottság versenyjogi biztosának, az európai távközlési hálózatok egységesítését.

Akkor még olyan elképzelésről lehetett hallani, hogy a szolgáltatók összevonhatnák a hálózatukat, amit aztán nagykereskedelmi alapon bérelhetne bármelyik szolgáltató. A javaslat pénzügyi ösztönzőkkel is számolt, hogy az operátorok szívesebben adják be hálózatukat a közösbe.

Bár ez a terv végül is nem valósult meg, mivel a ágazat teljes szabályozását – beleértve a spektrumpolitikát is – egyelőre nem uniós hatáskör, helyi szinten megindult egyfajta konszolidációja a hálózatoknak (lásd például Magyarországon a Telekom és a Telenor 2015-ös hálózatmegosztási megállapodását). De ebbe az irányba mutat a Telenort is tulajdonló cseh PPF modellje: különválasztották a cseh és szlovák O2 hálózatának üzemeltetését és a távközlési szolgáltatás nyújtását.

Az 5G sürgetőbbé teszi a hálózatmegosztást

A Vodafone mostani lépése nagyon fontos lehet az 5G-s hálózatok kapcsán ismét egyre fontosabb hálózatmegosztás szempontjából. A Vodafone már több hálózatmegosztási megállapodást is kötött a hálózatok aktív elemeire is. Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában is élnek már ilyen megállapodások.
Mint azt egy pár hónapja tartott sajtóbeszélgetésen Drozdy Győző, a Telenor vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, kifejtette, az 5G szabvány is a hálózatmegosztás irányába tolja a piac szereplőit, mivel eleve tartalmazza a hálózatmegosztásra vonatkozó specifikációkat, de maguknak az operátoroknak is van erre igényük a költségek optimalizálása miatt.

Mivel az 5G-s hálózatoknál jóval sűrűbben kell elhelyezni a bázisállomásokat, mint az előző generációknál, a hálózatmegosztásban valóban komoly költségcsökkentési lehetőség van, ráadásul nem befolyásolja a hálózat sebességét, mert a megosztható hálózati elemek sokkal szélesebb frekvenciatartományokat képesek kezelni, mint amennyit egy operátor ki tud használni.

Mobilitás

Maszkokkal vertek át arcfelismeréssel azonosító fizetési rendszereket

Egy amerikai mesterségesintelligencia-csipeket fejlesztő startup tesztelte az arcfelismerés megbízhatóságát.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.