Az Apple fejlesztői konferenciájának bejelentésdömpingjében kis híján elsikkadt egy új funkció, a Find My. Pedig itt valami komoly történt.

A WWDC-n a sok nagyszerű újdonság mellett jelentett be az Apple az új operációs rendszerek kapcsán egy látszólag apróságnak tűnő változást: egy alkalmazásba vonta össze az elveszett telefonok helyének felderítésére szolgáló Find My iPhone-t és az ismerősök tartózkodási helyének meghatározására szolgáló – és annak idején a Foursquare apple-ös ellenfelének szánt – Find My Friends-et. Az új app, a Find My, bármilyen elveszett Apple-eszköz helyét megmutatja.

Az már szinte alapszolgáltatás a mobiloknál, hogy ha elvesznek, távolról zárolhatók, kikapcsolhatók, törölhetők. Hol van akkor az újdonság? Ott, hogy az iOS 13-mal és a MacOS Catalinával ősszel debütáló új Find My a kikapcsolt Apple eszközök helyét is felderíti, ha van bennük Bluetooth adapter.

A Bluetooth LE hozta a megoldást

Az Apple arra építette a nyomkövetését, hogy a készülékei akkor is sugároznak Bluetooth jelet (alacsony energiaigényű Bluetooth LE-ről van szó, melynek elméleti hatótávolsága 100 méter), ha kikapcsolt állapotban vannak. Már csak azt kellett kitalálni, hogy mivel lehet befogni ezt a jelet. Természetesen egy másik, közelben lévő Apple-készülékkel. Ha bármely Apple-felhasználó az elveszett készülék közelében (értelemszerűen a Bluetooth LE hatótávolságán belül) jár, eszköze detektálja az eltűnt eszköz jelét, és továbbíthatja az iCloudon keresztül a lokációs adatait a tulajdonosnak. (A T2-es csipekkel rendelkező készülékeknél itt be lehet vetni az Activation Lock-ot, azaz a készülék lezárható illetéktelenek előtt úgy, hogy a merevlemezt sem lehet formázni.)

Amikor a felhasználó beállítja a Find My-t (ehhez értelemszerűen legalább két Apple-eszközre lesz szüksége), az app generál egy magánkulcsot, amit megoszt az összes regisztrált készülékekkel. Minden eszköz generál egy nyilvános kulcsot is. Ez a nyilvános kulcs szolgál a lokációs adatok titkosítására, amit csak a magánkulccsal lehet visszafejteni. A nyilvános kulcs bizonyos időközönként változik, de úgy, hogy az új és a régi kulcsok között nincs korreláció.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? A tolvaj ellop egy MacBookot, lekapcsolja a netről, és kikapcsolja a gépet. A laptop ennek ellenére a Bluetooth-on keresztül folyamatosan sugározza a nyilvános kulcsát. Ha a Bluetooth hatótávolságán belülre ér egy bármilyen működő és online állapotban lévő Apple készülék, például egy iPhone, arra a MacBook automatikusan átküldi nyilvános kulcsot. Az iPhone a nyilvános kulccsal kódolja saját anonimizált helyadatait, majd az adatokat és a kulcs hash-ét felküldi az Apple szervereire. Mivel az Apple nem rendelkezik a magánkulccsal, nem tudja visszafejteni az információt.

A MacBook tulajdonosa a másik regisztrált készülékéről bejelentkezik az iCloudba, és ott a Find My megkeresi a MacBookhoz tartozó hash-t és a lokációs adatokat.

És el is érkeztünk ahhoz, amire a biztonsági kutatók is felkapták a fejüket: minden eddiginél tökéletesebb Nagy Testvért épít az Apple? Hiszen végső esetben bármely időpillanatban pontos térképet lehet rajzolni az Apple-felhasználók mozgásáról. A fejlesztők számítottak erre a támadásra, mert hangsúlyozzák, hogy a rendszer teljesen anonim módon és erős végponti titkosítással működik.

A Find My szolgáltatással Matthew Green titkosítási szakértő, a Johns Hopkins Egyetem professzora is foglalkozott blogjában. Ő úgy látja, hogy az Apple lényegében egy hatalmas elosztott nyomkövető hálózatot épített ki. Miközben elismeri, hogy az Apple titkosítási szisztémája akár működhet is, három veszélyre hívja fel a figyelmet.

Mindenkit nyomon lehet követni? Lehetséges forgatókönyvek

Először is. Ha egy készülék folyamatosan kibocsát olyan Bluetooth jelet, ami egyedileg azonosítja, azt elméletileg bárki nyomon követheti. Mint Green írja, a marketingesek már használnak wifi és Bluetooth MAC-címeket erre, a Find My pedig egy újabb kiaknázható lehetőség.

Ehhez azonban vissza kellene fejteni a lokációs adatokat, ami az Apple szerint lehetetlen a folyamatosan változó nyilvános kulcsú titkosítási rendszer miatt. A visszafejtéshez szükséges kulcs pedig csak a készüléken található meg, ahhoz nem lehet hozzáférni az iCloudon keresztül.

Másodszor. A követésbe bevonódnak azok is, akinek a készüléke csak továbbítja az elveszett/ellopott eszközök jelét, mivel elküldik jelenlegi tartózkodási helyüket az Apple-nek. Veszélyt hordoz az is, hogy potenciálisan megosztják helyadataikat azokkal is, akik elveszítették a készüléküket. (Itt Green valószínűleg arra gondolt, hogy valaki szándékosan helyez el valahol egy készüléket, majd jelenti eltűntnek, hogy azon keresztül jusson adatokhoz.)

Az Apple szerint ez sem lehetséges. A lokációs adatokat ugyanis a "megtaláló" készülék anonimizálva küldi el. Így azonosító hiányában nem lehet visszakeresni és követni az adatforrást.

Harmadszor. A csalók a Find My rendszerén keresztül aktív támadásokat is futtathatnak.

Hogy ez lehetséges-e, arra csak az idő fogja megadni a választ.

Green elképzelhetőnek tartja, hogy az Apple által alkalmazott okos titkosítási szisztéma működőképes. Mivel azonban a rendszer működéséről nagyon kevés az információ, ezért nem lehetünk biztosak semmiben. Ráadásul – írja titkosítási szakértő – ez egy olyan rendszer, ahol még azt is nehéz azonosítani, hogy ki a rossz fiú, ugyanis bármelyik szereplő lehet az.

Biztonság

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.