Még több IT-s óriásnál telt be a pohár a szabadalmi jogokra pusztán pénzkereseti lehetőségként tekintő cégekkel szemben.

Több nagy techcég – köztük az Adobe, az Amazon, a Cisco, a Dell, a Google, az Intel, az Oracle és a Salesforce – döntött úgy, hogy erőiket egyesítve felveszik a harcot az amerikai szabadalmi trollokkal szemben. A vállalatok csatlakoztak a High Tech Innovators Alliance (HTIA) nevű szövetséghez, ahhoz a csoporthoz, amely a szabadalmakat pusztán pénzszerzési lehetőségként tekintő cégekkel szemben lép fel. Ezzel a döntéssel a fenti vállalatok nem csupán azt határozták el, hogy pénzt fektetnek a HTIA-ba, hanem más erőforrásokkal – például szakértelmükkel – is támogatják a kezdeményezést.

A szabadalmi rendszer lassan gátló tényezővé válik

Deklaráltan cél a törvényi szabályozás megváltoztatása, derül ki a HTIA közléséből. Szándékuk szerint az amerikai Kongresszussal együttműködve olyan új törvényeket fogadtatának el, melyek megnehezítenék a szabadalmi trollok életét az Egyesült Államokban. Emellett a helyi Szabadalmi Hivatal (Patent and Trademark Office, PTO) szabadalomkezelési gyakorlatát is megváltoztatnák.

A szövetség tájékoztatása alapján a tavalyi évben az alaptalan, pusztán pénz kisajtolására utazó szabadalmi perek közel megháromszorozódtak 2015-höz képest. Ez pedig agyonnyomja az innovációt, a vállalatokat arra készteti, hogy a lehető legtöbb irányból körülbástyázzák saját szabadalmi jogaikat és a külső, jogosan felhasznált szabadalmakat – állítja John Thorne, a HTIA vezető jogi tanácsadója és szóvivője.

Thorne szerint amerikai állásokat veszélyeztet a szabadalmi trollok léte. Elárulta, hogy a szövetséget támogató cégek tavaly 62,9 milliárd dollárt (több mint a tavalyi magyar GDP fele!) költöttek kutatásra és fejlesztésre és közel félmillió munkavállalót alkalmaztak. Viszont erőforrásaik végesek, és ha azokat szabadalmi trollok etetésére is kell fordítaniuk, akkor azt költséghatékonyságuk sínyli meg, ami pedig csökkenti a kutatásra és fejlesztésre fordítható összegeket.

Ha a szabadalmi rendszer nem működik megfelelően, akkor ahelyett, hogy támogatná, inkább gátolja az innovációt, vélekedett Thorne. Szerinte a jelenséget meg kell állítani, mert nem csupán az érintett cégeknek okoz problémát, hanem közvetve mindenkinek: befektetőknek, alkalmazottaknak és végső soron a fogyasztóknak is.

Részsikerek már vannak

Májusban hatalmas sikert aratott az Intel az egyik szabadalmi trollal szemben. Egy 2 milliárd dollárra taksált szabadalmi perből került ki győztesen az őt beperelő AVM-mel szemben. Utóbbi azt állította, hogy a chipgyártó megsérti szabadalmai egyikét, és azt jogtalanul használta a Pentium 4, Core 2, Sandy Bridge, Ivy Bridge és Haswell processzoraiban.

Mindazonáltal az egyéni sikerek önmagukban nem elég elrettentőek a szabadalmi trollokkal szemben. Ezért fontos, hogy globális legyen az összefogás. Ebben pedig nem csak a HTIA segíthet; amint tavaly írtuk, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) javaslatai is hozzájárulhatnak az amerikai szabadalmi rendszer reformjához.

A változó idők szelét jelzi, hogy az amerikai bíróságok egyre jobban támogatják azokat a vállalatokat, amelyek felveszik a kesztyűt egy-egy szabadalmi ügyben, és nem keresik rögtön a megegyezést, hogy megspórolják az eljárás tetemes költségeit. 2010-ben például csak két esetben fordult elő, hogy a bíróság elfogadott egy megsemmisítési kérelmet, 2014-ben viszont már tizennégy alkalommal hozott ilyen jellegű döntést. Igaz, abban az évben közel 6100, szabadalommal kapcsolatos per indult az Egyesült Államokban.

Piaci hírek

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.