Egy friss kutatás szerint itthon jellemzően 30 év körüli szakemberek dolgoznak az informatikában, ám a betöltetlen pozíciókra megoldás lehet az 50 év feletti korosztály bevonása is - állítja az IVSZ.

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért (IVSZ) és IFUA Horváth & Partners egy közös kutatással igyekezett felmérni a "generációs helyzetet" az informatikai területen foglalkoztatott munkavállalókkal kapcsolatban. Mint kiderült, az átlagos magyar informatikus a harmincas éveiben jár, míg az IKT-munkakört betöltők csak nagyjából tizede idősebb 50 évesnél. Az életkor átlaga az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó cégeknél valamivel alacsonyabb, a nem infokommunikációs vállalatoknál viszont magasabb.

A problémák mellett előnyök is sorakoznak

A kutatás alapjául szolgáló kérdőívet kitöltő 105 hazai vállalat legtöbbje esetében az 50 év feletti életkor nem akadály egy IKT-munkakör betöltéséhez szakmai megfelelőség esetén. Ugyanakkor a válaszadó cégek szerint bár az angol nyelvtudás fejlesztői és tesztelői munkakörökben szinte alapkövetelmény, az 50 év feletti korosztályból sok, egyébként kiváló szakember nem beszéli elég jól ezt a nyelvet.

A kutatásból az is kiderült, hogy vannak olyan képességek, amelyekben az ötvenes munkavállalók élettapasztalatukból adódóan jobban teljesítenek: a vállalati értékek képviseletében, ügyfélkommunikációban az ügyfelek is nagyobb bizalmat tanúsítanak irántuk, a fiatalabb kollégáknál. Az IVSZ jelentése ezzel kapcsolatban hozzáteszi, hogy egy ötvenes informatikusnak még 10-15 éve is lehet hátra a nyugdíjazásáig, jók a kognitív képességei, ezért motivált is lehet az új készségek elsajátítására, így lojálisabb is tud lenni munkáltatójához egy fiatalabb munkavállalónál.

Lenne mit betölteni

Az iparági érdekvédelmi szervezet szerint Magyarországon az elmúlt öt évben megduplázódott az informatikusok iránti kereslet, miközben a hiányzó pozíciók közül számosat kifejezetten érdemes lenne ötven feletti, tehát több évtizedes tapasztalattal bíró szakemberekkel betölteni. A napjainkban hiányszakmának számító tesztelő, IT projektmenedzser, IT sales, IT support, IT üzemeltető, DevOps, vagy Business Analyst pozíciókban az IT-tudás és gyakorlati számítógépes készségek mellett gazdasági, vagy mélyebb rálátás is szükséges, amelyben e korcsoport tagjai kimondottan erősek – véli az IVSZ.

A nagyobb tapasztalattal rendelkező dolgozók azért is lehetnek értékesek, mert az iparágak egyre szélesedő digitalizációja nyomán egyre nagyobb szükség lesz mediátor szerepet betöltő munkatársakra, akik képesek közvetíteni a digitális folyamatokra átálló szakterületük és a digitalizációt megvalósító informatikus szakemberek között.

Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke a témával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy egy bootcampen átképzett, az IT-szektorba frissen belépő fiatal munkaerőt bevezetni a gyakorlati munkába semmivel sem jár kevesebb teherrel egy, esetleg átképzést igénylő, ugyanakkor jelentős szakmai tapasztalattal bíró ötvenes informatikus felvételénél.

A kutatás készítői a most megismert eredmények birtokában egy módszertan kidolgozásába kezdtek az ötven feletti informatikusok alkalmazásának hatékony lehetőségeiről. Ennek gyakorlati megvalósítását pedig az IVSZ tagvállalatainak bevonásával tesztelik.

Amikor az 50 is kevés

A témával kapcsolatban érdemes feleleveníteni azt a problémát, amellyel például New York államnak kellett megküzdenie tavaly, miután a COBOL-ban írt munkanélküli-ellátást kezelő rendszer a járvány miatt megszaporodott terhelést nem bírta kezelni. Az USA-ban ugyanis még mindig nagyon sok helyen használják a nagygépes rendszerekhez 1959-ben kiadott programnyelvben írt szoftvereket. Az egyébként rendkívül stabil rendszerekkel csupán egy probléma van: ma már mindössze néhány ember ért hozzájuk, azok is jobbára a nyugdíjas korosztályba – azaz a koronavírus által leginkább veszélyeztetettek körébe – tartoznak.

Közösség & HR

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.